A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, az SZFE dolgozóinak sztrájkkövetelései jogszerűek

oktatás
2020 november 11., 14:06

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatában új eljárásra utasította a Színház- és Filmművészeti Egyetem október 1-jén kezdődő dolgozói sztrájkja ügyében a Fővárosi Törvényszéket, a sztrájk jogellenessége tekintetében nem született érdemi döntés – írja az MTI az SZFE honlapján olvasható közleményre hivatkozva.

A Fővárosi Törvényszék október 23-án kiadott első fokú ítéletében jogellenesnek minősítette az SZFE munkavállalóinak sztrájkját. A dolgozók október 28-án fellebbezést nyújtottak be a végzés ellen.

Az SZFE sztrájkbizottságának legfrissebb közleménye szerint a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a dolgozók hat pontban megfogalmazott sztrájkkövetelései jogszerűek.

„Sztrájkköveteléseink a munkavállalók gazdasági, szociális és munkajogi érdekeit érintették, ezért az Ítélőtábla megállapította, hogy figyelmeztető sztrájkunk jogszerű volt. Az október 1-én megkezdett sztrájkunk elbírálására formai okok miatt egyelőre nem került sor. Ebben a kérdésben az Ítélőtábla az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította, azonban az Ítélőtábla megállapításait figyelembe kell vennie”

Hozzátették, hogy a tanítástilalom ellenére folytatják a tanítást, a továbbiakban ezt tekintik az ellenállás új formájának. Szerintük a félév határozat nélküli érvénytelenítése nem jogszerű, és ellentétes még a kuratórium alapító okiratban foglalt kötelezettségeivel is.