Menczer Tamás szerint senki sem tudhatja, kit fertőzött meg Szijjártó

koronavírus
2020 november 11., 15:48

Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára közzé tett egy Facebook-bejegyzést, amiben tisztázni szeretné Szijjártó Péter külügyminiszter megfertőződésének körülményeit.

Állítása szerint:

  • 1. A külügyminiszter közvetlenül az indulás előtt negatív mintát adott.
  • 2. Mivel negatív eredmény után indult el, senki sem állíthatja megalapozottan, hogy Szijjártó Péter fertőzött meg bárkit Kambodzsában vagy Thaiföldön. Hogy ki kit fertőzött meg, azt nem tudjuk.
  • 3. Szijjártó Péter minden látogatása során betartotta a fogadó ország járványügyi szabályait.
  • 4. Kambodzsában néhány alkalommal azért nem volt rajta maszk, mert a fogadó fél ezt kifejezetten kérte, arra hivatkozva, hogy a kambodzsai partneren sincs.
  • 5. Őry Csaba nagykövetnek enyhe tünetei vannak, de a helyi szabályok szerint kórházban van.

Annak ellenére, hogy Menczer Tamás azt mondja, hogy senki sem állíthatja megalapozottan, hogy Szijjártó Péter fertőzte meg, a bangkoki népegészségügyi hatóság, a DDC épp szerdán erősítette meg, hogy a külügyminiszter fertőzte meg az egyik Bangkokba delegált magyar diplomatát. Kambodzsában Szijjártó látogatása után 900 kontaktot kutattak fel, közülük már az agrártárca helyettes államtitkára és a Kambodzsai Néppárt szóvivője is fertőzöttnek bizonyult, ahogy Őry Csaba, Magyarország kambodzsai (és vietnami) nagykövete is.