Az Országos Mentőszolgálat szerint csak informatikai probléma miatt alakult ki nagy sor a Dévai utcai szűrőállomás előtt

Egészségügy
2020 november 12., 16:20

Egy olvasónk beszámolója alapján írtunk arról, hogy a XIII. kerületi Dévai utcai szűrőállomás előtt a járdán, a hidegben állnak sorban a COVID-tesztre váró betegek. Olvasónknak - aki a hétvégén lázasodott be és influenzaszerű tünetei lettek - a mentősök tanácsolták, hogy ha aktuálisan nem lázas, menjen el erre a szűrőállomásra, mert nagyon leterheltek. De elmondása szerint a sorban voltak olyanok is, akiknek 40 fokos lázuk volt.

A cikkre az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője, Győrfi Pál azzal reagált, hogy „a bemutatott hosszabb várakozás egyedi eset volt, melynek oka az, hogy a tegnapi napon a XIII. kerületi mintavételi ponton egy átmenti informatikai probléma akadályozta az ütemezett, gyors mintavételt”. Hozzátette, hogy a hibát sikerült elhárítani, így a hosszú várakozás megszűnt. A háziorvos által megrendelt mintavétel kapcsán mindig előzetes telefonos egyeztetés történik. Az érvényes eljárásrend szerint lehetőség van otthon megvárni a mintavevőt, vagy felkeresni egyeztetett időpontban a mintavételi pontot. Az választja ezt a lehetőséget, akinek nincsenek súlyos tünetei és az utat tömegközlekedés használata nélkül meg tudja oldani.

Győrfi Pál megjegyezte azt is, hogy a vírus terjedésének megakadályozása érdekében egyébként a szabadban történő várakozás járványügyi szempontból előnyös.