Kórházi kezelésre szorul a koronavírusos ukrán elnök és kabinetfőnöke

külföld
2020 november 12., 08:10

Kórházba szállították Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és kabinetfőnökét, Andrij Jermakot, akikről néhány napja derült ki, hogy koronavírus-fertőzöttek lettek - közölte csütörtökön az ukrán média, Jermak tanácsadója, Mihail Podoljak tájékoztatására hivatkozva. Eszerint Zelenszkijt és Jermakot a kijevi Feofanija klinikán ápolják, onnan látják el hivatali feladataikat.

Zelenszkij elnök egyik szóvivője elmondta, az államfő egészsége nincs komoly veszélyben, azért döntött úgy, hogy kórházba vonul, hogy megfelelően elszigetelje magát, és ne fertőzzön meg senkit.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint az elnöki hivatal több más munkatársa is elkapta a Covid-19 betegséget. Zelenszkij fertőzöttségének hétfői bejelentése óta az ukrán pénzügyminiszterről, a védelmi miniszterről, a házelnökről és a miniszterelnök-helyettesről derült ki, hogy megfertőződtek. A parlament tagjai közül mostanáig már több tucatnyian kapták el a koronavírust.

Ukrajnában szeptember végén kezdett el meredeken emelkedni a koronavírus-fertőzöttek száma, és októberben, illetve novemberben sem csökkent a járvány terjedésének üteme. A kijevi kormány válaszul számos óvintézkedést meghosszabbított az év végéig. A kabinet szerdán országos vesztegzárat rendelt el a hétvégékre. (via MTI)