Az iskolákat és a bevásárlóközpontokat is bezárhatják Ausztriában

Több 444 videó?
Szeretném

Várhatóan újabb járványügyi szigorításokat jelent be szombaton az osztrák kormány.

 Az OE24 értesülései szerint bezárják az iskolákat, csak az óvodák és egyes helyeken az alsó tagozatok tarthatnak nyitva. Bezárják a bevásárlóközpontokat is. Az intézkedések keddtől léphetnek életbe. 

Ausztriában 10 napja vezettek be szigorításokat, azonban ezek nem hozták meg a várt lassulást a vírus terjedésében. Az ORF is arról ír, hogy emiatt az ottani operatív törzs újabb szigorításokat javasolt a kormánynak. A Presse szerint a hivatalos bejelentés szombaton jöhet. Ugyanakkor az iskolák bezárásáról még viták vannak a kormányon belül. Sajtóértesülések szerint Kurz már hetekkel ezelőtt bezáratta volna az iskolákat, ugyanakkor az oktatási és az egészségügyi miniszterek egyelőre ezt nem támogatták. (Asztriában eddig az óvodák, az általános iskolák, a középiskolák alsó tagozatai maradtak nyitva.)

Ez annyiban Magyarországot is érinti, hogy a kormány rendszeresen laboratóriumként hivatkozik Ausztriára, mondván, hogy a járvány lefolyása 1-2 hetes késéssel követi az ottanit, ezért figyelnünk kell az ő intézkedéseiket.

De valójában, ha megnézzük a halálozási és a kórházi adatokat, a magyar kormány az osztrákokhoz képest késve döntött a szigorításokról

Az osztrákok október 31-én hoztak Orbán Viktor november 9-i bejelentéséhez hasonló intézkedéseket. Október 31-én náluk 1867-en voltak kórházban. Nálunk aznap 4048-an, 9-én pedig több mint hatezren. Lakosságarányosan most is mindkét mutatóban jobban állnak az osztrákok.