Újraválasztották a rohingya népirtást tagadó miniszterelnököt Mianmarban

külföld
2020 november 13., 06:30

Nagy többséggel nyerte a mianmari választást Aung Szan Szú Csí miniszterelnök pártja, aminek úgy tűnik, 346 helye lesz a 412 fős törvényhozásban, írja a Guardian.

Becslések szerint másfélmillióan nem vehettek részt a választáson a többnyire etnikai kisebbségek által lakott területeken. Ahogy továbbra sincs szavazati joga a mianmari és bangladesi táborokban élő rohingya menekülteknek.

Nemzetközi és helyi megfigyelők nem észleltek különösebb szabálytalanságokat a választás körül. A Fortify Rights nevű helyi jogvédő szervezet viszont aktivisták letartóztatása, a szólásszabadság és a gyülekezés korlátozása miatt aggódik.

photo_camera A miniszterelnök támogatói Fotó: SAI AUNG MAIN/AFP

Aung Szan Szú Csí 2015-ös megválasztásakor sokan azt várták tőle, békét és szabadságot hoz az etnikailag megosztott országba, de csalódniuk kellett.

A muszlim vallású rohingya népcsoport évek óta agresszió áldozata a buddhista többségű országban, a hatóságok, elsősorban a katonaság üldözik őket. Aung Szan Szú Csí 1991-ben béke Nobel-díjat kapott a demokráciáért végzett munkájáért, az utóbbi években azonban rengeteg nemzetközi kritika érte, amiért nem lépett fel hatékonyan a rohingyák elleni erőszakkal szemben, ráadásul szavakban sem ítélte el, inkább igyekezett megmagyarázni.