Egész napos kijárási tilalmat rendeltek el Ausztriában, az üzletek és az iskolák is bezárnak

külföld
2020 november 14., 15:10

Az osztrák sajtóban már péntek óta lehetett arról olvasni, hogy további szigorításokat kell bevezetni, mert a november 3-án életbe léptetett korlátozások nem lassították le a vírus terjedését. (Többé-kevésbé a magyar kormány is ezeket az intézkedéseket vette át.) Ausztriában eddig 1661-en haltak meg a koronavírus miatt (nálunk 2990-en), 3442-en vannak kórházban (nálunk 7029-en), valamint 584-en fekszenek az intenzíven (nálunk az intenzíves adatokat nem adják ki, de 531-en vannak lélegeztetőgépen). A hatóságok az új fertőzések 77 százalékát már nem tudják visszakövetni.

Ezért szombaton Sebastian Kurz kancellár már arról beszélt, hogy már egy kontakt is túl sok, ezért azt javasolta: „Ne találkozzanak senkivel!” Bejelentette, hogy keddtől december 6-ig a tavaszihoz korlátozások lesznek érvényben:

  • Az üzleteket bezárják, csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a trafikok, a bankok és a posták maradhatnak nyitva;
  • a kijárási tilalom egész napra érvényben lesz, csak meghatározott esetekben lehet elhagyni a lakást;
  • a fodrászoknak és a kozmetikusoknak is be kell zárniuk;
  • az alsó tagozatos iskolák és óvodák is bezárnak (felügyeletet biztosítanak, akinek szüksége van rá);
  • minden munkahelyen a home office-ra kell átállni, ahol ez lehetséges.

Az új szabályok szigorúbban korlátozzák azt is, kivel lehet találkozni a háztartáson kívül. Így csak a nem ugyanabban a háztartásban élő élettárssal vagy egyéb közeli hozzátartozókkal lehet találkozni. Kurz azt mondta, hogy mindenki határozzon meg egy embert, akivel kapcsolatot tart.

Szintén a kivételek közé tartozik, ha gondozni kell valakit vagy a családi kötelességeket kell teljesíteni. Az egyéni sportolás és a kutyasétáltatás továbbra is megengedett. Közterületen egy méteres távolságot kell tartani, beltéren pedig maszkot kell hordani.

Világszerte jelenleg Ausztriában a legmagasabb az új koronavírus-fertőzöttek aránya a népességszámra vetítve az Our World in Data szerint. A hétnapos átlagot nézve 831 új fertőzött jut egymillió lakosra, és ezzel megelőzte Georgiát (781), Svájcot (743), Csehországot (674) és Szlovéniát (668). (ORF/Standard)