Rakéták csapódtak két repülőtérbe Etiópiában

2020 november 14., szombat 10:57

Rakéták csapódtak be péntek éjjel két repülőtéren Etiópia északi részén, a harcok sújtotta Tigray tartománnyal szomszédos régióban, közölték kormányzati forrásból.

A két támadás célpontja a Tigraytól 100 kilométerre délre fekvő Gondar repülőtere és Amhara tartomány Tigraytól nagyjából 200 kilométerre fekvő székhelyének, Bahir Darnak a reptere volt. Helyszíni beszámolók szerint Gondarban megrongálódott a terminál épülete. Kórházi források szerint két katona meghalt, 15 megsebesült a rakétacsapásban.

A hatóság kordont vont a repülőtér köré, és az Ethiopian Airlinesnak a két városba irányuló belföldi járatait törölték.

Fotó: AFP/444

A kormány a Tigray tartományt irányító, a központi hatalom ellen fegyveres harcot folytató szervezetet, a Tigray Népi Felszabadítási Frontot (TPLF) vádolta a támadással.

„Legitim célpont minden olyan repülőtér, ahonnan támadják Tigray tartományt” - közölte Debretsion Gebremichael, a TPLF elnöke, hangsúlyozva, hogy lakott területet nem ért támadás.

Több száz ember halt meg a TPLF és az etióp hadsereg között zajló, 11 napja kirobbant harcokban. Abiy Ahmed etióp kormányfő azután döntött a hadsereg bevetéséről, hogy a TPLF fegyveresei állítólag megtámadtak két laktanyát a régióban. (MTI)