A Pfizer Covid-vakcináját tesztelő önkéntesek „súlyos másnaposságra” panaszkodtak

Egészségügy
2020 november 15., 07:57

A német BioNTech és az amerikai Pfizer közösen fejlesztett, Covid-19 elleni védőoltása a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok eddigi eredményei alapján 90 százalékban hatékonynak tűnik, felülmúlva az előzetes várakozásokat. Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója azt mondta, megállíthatja a járványt a vakcina, de lehet, hogy évente be kell majd adatni.

A Vice arról ír, hogy a harmadik fázisában végzett kísérleteken részt vevő önkéntesek beszámolói alapján a védőoltás hatása a „súlyos másnaposságra” hasonlít. Sokan azt állították, hogy az influenza elleni oltásokhoz hasonlóan izomfájdalom, fejfájás és láz kísérte a szer beadását. Volt, aki elsőre legyengült, a második oltás után viszont még rosszabbak lettek a tünetei.

A vizsgálatban hat különböző országból kb. 43 500 ember vett részt, 38 955 önkéntes kapta meg a vakcina második adagját november 8-án. Az mRNS-alapú BNT162b2 tesztelésekor az önkéntesek nem tudták, hogy a szert vagy placebót kaptak-e. Még mindig nem tiszta, hogy a vakcina mennyire hatékony életkor és etnikai hovatartozás szerint, és mennyi ideig tarthat az immunitás.

photo_camera Illusztráció: Esma Kucuksahin/Anadolu Agency via AFP

A Pfizer közölte: idén világszerte 50 millió, 2021-ben pedig akár 1,3 milliárd oltóanyag-dózis előállítását várja. (Vice)