Nőt választhat a Pentagon élére Biden

külföld
2020 november 15., 13:09

Michele Flournoyt nevezheti ki védelmi miniszterének Joe Biden megválaszott amerikai elnök. Ez azért történelmi lépés, mert korábban még sosem töltötte be női vezető ezt a pozíciót - írja a Los Angeles Times.

Flournoy már veteránnak számít a Pentagonban, több ciklusban töltött be különböző pozíciókat, legutóbb Obama elnöksége alatt volt államtitkár. A várakozások szerint ő lett volna Hillary Clinton védelmi minisztere, ha a demokrata jelölt nyeri a 2016-os elnökválasztást.

photo_camera Michele Flournoy. Fotó: ALEX WONG/AFP

Az 59 éves Flournoynak Biden kormányzása alatt valószínűleg az lesz a feladata, hogy csökkentse a minisztérium kiadásait és a hadsereg részvételét a koronavírus-vakcinák szétosztásában. Trumpnak fontos célja volt a koronavírus elleni vakcina minél gyorsabb kifejlesztése és forgalomba hozatala, és ebben nagy szerepet adott katonai vezetőknek. Ezt viszont nehezményezik azok az egészségügyi szakemberek, akik szerint az amerikai haderő bevonása egy egészségügyi feladatokba bizalmatlanságot szül.

Michele Flournoy a szorosabb nemzetközi együttműködések híve, ha kinevezik, várhatóan változtatna a Trump-vezetés irányvonalán, ami sokkal zárkózottabb és bizalmatlanabb volt az USA hagyományos szövetségeseivel szemben. Tavasszal arról beszélt, fontos lenne, hogy változtassanak azon a kialakult felfogáson, hogy Amerika nem megbízható politikai partner más országok számára.

(LA Times)