Szijjártó bocsánatot kért a nehézségekért a kambodzsai külügyminisztertől

2020 november 15., vasárnap 17:02

Szijjártó Péter „mély” sajnálatát fejezte ki, és bocsánatot kért az általa okozott nehézségekért a kambodzsai külügyminisztertől, írta meg a khmertimeskh.com. A magyar külügyminiszter november 12-én hívta fel Prak Sokhonn-t, aki hozzá hasonlóan a beszélgetésről a Facebook-oldalán írt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya a Telexnek azt írta, Szijjártó közvetlenül a kambodzsai indulás előtt negatív mintát adott”, és mivel „negatív eredmény után indult el, senki sem állíthatja megalapozottan, hogy a külügyminiszter fertőzött meg bárkit Kambodzsában”.

Szijjártó november 3-án egynapos kambodzsai látogatáson vett részt, és több vezető kormányzati tisztségviselővel is tárgyalt, akik elővigyázatosságból karanténba vonultak, miután Szijjártónak – már Bangkokban – pozitív lett a tesztje. Emiatt összesen 628 embert teszteltek koronavírusra. November 9-én két hétre bezárták az iskolákat Kambodzsa fővárosában, Phnompenben és egy környező tartományban, mert nem sikerült kideríteni, hogy Szijjártó kitől kaphatta el a vírust.

Kambodzsában még egyetlen halálos áldozatot sem regisztráltak, csak 292 fertőzöttet, akik közül 286-an már teljesen felépültek.

Szijjártó válaszol kérdésekre a V4-ek egyik, 2016-os találkozóján. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A thai közegészségügy szerint Szijjártó Pétertől kapta el a koronavírust egy bangkoki magyar diplomata. (Telex)