Magyarország két sugárhajtású katonai szállító-repülőgépet vásárol Brazíliától

A Portfólió ír arról az Embraer vállalat közleménye alapján, hogy Magyarország két darab KC-390-es többcélú rámpás sugárhajtású katonai szállító-repülőgépet vásárol Brazíliától. 

"A 2018-ban beszerzett, főként személyszállításra használható A319 és a Falcon 7X repülőgépek mellé 2023-24-ben megérkeznek Magyarországra a nagyméretű terhek hadszíntéri célba juttatására is alkalmas KC-390-esek. Ezzel teljessé válik a honvédség légi szállítási, kimenekítési, légideszant és légi utántöltő képességének fejlesztése. Az elmúlt években sokoldalú flottát szereztünk be a haderőnek, amellyel a felmerülő feladatok legszélesebb spektrumát tudjuk biztosítani nemzeti keretek között, szuverén módon" - nyilatkozta Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Fotó: Wikimedia

Mint a lap írja, a repülőgépekkel a magyar honvédség  hadműveleti körülmények között is képes lesz 23 tonna tömegig nagyméretű terhek, katonai felszerelések, járművek és személyi állomány (80 felszerelt katona vagy 60 ejtőernyős) célba juttatására. Különleges kialakítása révén a gép alkalmas betonozott repülőtéren kívüli rossz minőségű (például füves repülőterek) terepviszonyok közötti fel és leszállásra, illetve ejtőernyős légideszant műveletek kiszolgálására is. Felszereltsége lehetővé teszi vészhelyzeti kimenekítés, illetve nagy létszámú beteg- és sebesültszállító feladatok végrehajtását is.

A cikk idézi a szaklapok becslését, melyek szerint egy KC-390-es előállítása 50 millió dollár, azaz 14,5 milliárd forint körül mozoghat, de nem tudni, hogy Magyarország is ennyit fizetett, ugyanis sok múlik azon, hogy mit alkudtak ki a beszerzésért felelős szervek a brazil féllel. A megállapodás anyagi részletei egyelőre nem nyilvánosak. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.