Az uniós átlag alatt vagyunk pottyantós vécékben, a románok állnak a legszarabbul

ÉLET
2020 november 18., 13:54

Aki nem szimatolta volna ki: ma van a vécék világnapja, az Eurostat ennek tiszteletére izgalmas statisztikát közölt az uniós budihelyzetről. A Nagy Kép kifejezetten pozitív. Az elmúlt évtized alatt 3,7 százalékról durván a felére, vagyis 2 százalékra csökkent azon uniós polgárok aránya, akiknek a lakóhelyén nincsen beltéri vízöblítéses angolvécé.

Ez az átlag azonban igencsak eltérő adatokat összegez.

Ürítésfronton messze a románok állnak a legrosszabbul az EU-ban: náluk minden negyedik ember nélkülözni kénytelen a lakáson belüli angolvécé szolgáltatásait. Kiugróan nagy a budira vagy kinti vécére kényszerülő bolgárok (13,7 százalék), litvánok (10 százalék), lettek (8,7 százalék) és észtek (4,7 százalék) aránya is, őket Magyarország követi 3.1 százalékkal.

A mezőny további része úgy néz ki, hogy van még pár 1 százalék körüli ország (a lengyelek, szlovákok és a horvátok), majd jön az élmezőny, ahol a lakosok néhány tizedszázalékának nem áll a rendelkezésére angolvécé. Azon belül van egy nulla százalékos elitklub, ahol lényegében minden ember lehúzhatja a lakásán belül. Ide tartozik Svédország, Izland, Norvégia és Svájc. Majdnem budimentes a 0,1 százalékot felmutató Málta, Szlovénia, Luxemburg és Hollandia.

Kiemelt videóink