Az uniós átlag alatt vagyunk pottyantós vécékben, a románok állnak a legszarabbul

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Aki nem szimatolta volna ki: ma van a vécék világnapja, az Eurostat ennek tiszteletére izgalmas statisztikát közölt az uniós budihelyzetről. A Nagy Kép kifejezetten pozitív. Az elmúlt évtized alatt 3,7 százalékról durván a felére, vagyis 2 százalékra csökkent azon uniós polgárok aránya, akiknek a lakóhelyén nincsen beltéri vízöblítéses angolvécé.

Ez az átlag azonban igencsak eltérő adatokat összegez. 

Ürítésfronton messze a románok állnak a legrosszabbul az EU-ban: náluk minden negyedik ember nélkülözni kénytelen a lakáson belüli angolvécé szolgáltatásait. Kiugróan nagy a budira vagy kinti vécére kényszerülő bolgárok (13,7 százalék), litvánok (10 százalék), lettek (8,7 százalék) és észtek (4,7 százalék) aránya is, őket Magyarország követi 3.1 százalékkal. 

A mezőny további része úgy néz ki, hogy van még pár 1 százalék körüli ország (a lengyelek, szlovákok és a horvátok), majd jön az élmezőny, ahol a lakosok néhány tizedszázalékának nem áll a rendelkezésére angolvécé. Azon belül van egy nulla százalékos elitklub, ahol lényegében minden ember lehúzhatja a lakásán belül. Ide tartozik Svédország, Izland, Norvégia és Svájc. Majdnem budimentes a 0,1 százalékot felmutató Málta, Szlovénia, Luxemburg és Hollandia. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!