Lemond a dán mezőgazdasági miniszter a nyércek illegális levágása miatt

koronavírus
2020 november 18., 14:32

Benyújtotta lemondását szerdán Mogens Jensen dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter, miután törvényes rendelkezés nélkül adott utasítást az ország 17 milliós nyércállományának levágására a koronavírus mutációja miatt.

"Kormányzati tisztségemről történő lemondási szándékomról tájékoztattam a miniszterelnököt. Tisztában vagyok azzal, hogy nincs megfelelő támogatottságom a parlamenti pártok körében"

- írta Jensen a Twitteren.

Az ellenzék szintén üdvözölte Jensen lemondását, de Frederiksen felelősségének megállapítását is felvetették az ügyben független vizsgálatot követelve.

"Nem Mogens Jensennek kell egyedül viselnie a felelősséget egy olyan döntésért, amely tulajdonképpen a miniszterelnök hivatalában született. Mette Frederiksennek felelősséget kell vállalnia" - olvasható Kristian Thulesen Dahl, a jobboldali populista Dán Néppárt elnöke.

A dánok kormányba vetett bizalma a nyércek kiirtásáról szóló döntés miatt érezhetően megrendült. Az Aarhus egyetem felmérése szerint november közepén a megkérdezettek alig több mint fele mondta, hogy bízik a kormányban, míg júliusban ez az arány 75 százalék volt.

Dániában azért akarják levágni a szőrméjük miatt tenyésztett nyérceket, mert a koronavírus különböző mutációit mutatták ki az állatokban.

A hatóságok november elején kezdeményezték az állomány kiirtását arra hivatkozva, hogy a megváltozott vírus embereket is képes megfertőzni, és terjedése miatt hatástalanná válhatnak a későbbi vakcinák. Bár a kormány időközben sietve előkészített egy törvénytervezetet a nyércek kiirtásának engedélyezésére, az ellenzék leszögezte, hogy nem engedi megkerülni a hagyományos harmincnapos jogalkotási folyamatot. Az ellenzéki pártok szerint addig ugyanis nem kezdeményezhető az egészséges nyércek levágása, amíg nincsenek tervek az ország mintegy 1100 nyércfarmjának tulajdonosai és dolgozói kártalanítására.

A dán kormány keddi közlése szerint sikerült megszereznie a parlamenti támogatást a nyércek levágásához.

(MTI/Reuters)