Orbán: Ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, aki beengedi a migránsokat

POLITIKA
2020 november 18., 08:49

Orbán Viktor közleményben indokolta meg, hogy miért nem fogadtuk el a jogállamisághoz kötött uniós hétéves költségvetést. Szerinte a migránsok miatt.

„Ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, aki beengedi a migránsokat a hazájába. Aki megvédi a határait és megvédi országát a migrációtól, Brüsszelben már nem minősülhet jogállamnak. A jelenlegi javaslat elfogadása után pedig nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják” - áll a közleményben.

A jogállamiságról szóló vita messze nem annyira egyszerű, ahogy azt Orbán üzeni befelé, hosszú évek óta sok politikus és intézmény is azt mondja az EU-ban, hogy lehetetlen helyzet, hogy egyes tagállamok kormányai lábbal tiporják a demokratikus szabályokat, vagy éppen rengeteget lopnak az EU-s támogatásokból. Itt írtuk meg hogyan fajult el a vita, és itt azt, hogy miért van maga a mechanizmus.

Miközben a magyar és a lengyel kormány blokkolta az EU következő hét évére szóló költségvetés elfogadását, a benne lévő óriási gazdaságélénkítő csomaggal együtt, patthelyzetet alakítva ki, Orbán szerint Magyarország a keddi vita során a lojális együttműködés, a kiszámíthatóság és a transzparencia elveit követve járt el, és mindvégig kompromisszumkészséget mutatott. Mindezt úgy, hogy valójában Magyarország nem is tartja jó ötletnek, hogy a gazdasági válságot közös hitelfelvétellel orvosoljuk, az elfogadásával mégis szolidaritást mutat azon országok felé, akiknek pénzügyi segítségre van szükségük.


„Magyarország elkötelezett híve a jogállamiságnak.”

Orbán azt is írta, hogy „a mai kormánypárt vezetői azok, akik Magyarországon kiharcolták a jogállamot a kommunista diktatúrával szemben. Az elmúlt évek bevándorlási vitái során a jogállamra hivatkozás jogi helyett politikai és ideológiai eszközzé vált. Objektív kritériumok hiányában és a jogorvoslat lehetősége nélkül erre tagállamot büntető eljárást alapozni nem lehet”.

„Véleményünk szerint Európa egységét aláásó súlyos hiba lenne a pénzügyi, gazdasági kérdések politikai vitákkal való összekapacsolása. Bármely új tagállamokat büntető mechanizmus bevezetése csak a Szerződések egyhangú módosításával lehetséges” - írta a lengyel kollégájával együtt vétózó magyar miniszterelnök.