Nagyot drágul jövőre a cigi

ÉLET
2020 november 19., 18:14

Nagyot drágulnak jövőre a dohánytermékek, írja a 24.hu, miután a parlament megszavazta az őszi adócsomagot.

Így 2021 januárjában majd áprilisában is áremelkedéssel kell számolni, amivel tavaszra egy átlagos doboz cigi ára 1400-ról 1626 forintra nő majd - feltéve, hogy a gyártási költségek nem emelkednek.

Minderről is az Európai Unió tehet, mivel a 2011-es dohányadóra vonatkozó előírások szerint jövőre a dohánytermékek jövedéki adója el kell érje el az unió által megkövetelt legalacsonyabb minimumszintet.

A jövedékiadó-emelésekre azért van szükség, hogy Magyarország teljesítse az Európai Unió 2011-es dohányadó-irányelve szerinti minimumelvárást, azaz a dohánytermékek jövedéki adója érje el az unió által megkövetelt legalacsonyabb minimumszintet.

Egy doboz cigi jövedéki adóterhe jelenleg 690 forint, ez áprilisra két lépcsőben 890 forint magasságába csúszik majd fel - átlagosan.

A jövedéki adó szintje emelkedik szinte minden egyéb dohánytermék esetében is: a szivarok, szivarkák és a finomra vágott dohányok esetében 14, százalékkal, nő a töltőfolyadékok adókulcsa is, összesen 50 százalékkal, és a füst nélküli dohánytermékek illetve a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek adókulcsa is, 23 százalékkal. (24.hu)