Már a Csomolungma halálzónájában is találtak mikroműanyagot

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

8440 méter magasan, a Csomolungma (Mount Everest) halálzónájában találtak mikroműanyagot, közölték kutatók a One Earth tudományos folyóiratban. Feltételezésük szerint a szennyezés a hegymászók ruházatából vagy felszereléséből származhat.

A szakértők 2019 tavaszán vettek mintát a hóból a világ legmagasabb hegyén. A fellelt mikroműanyag nagy része poliészterszálakból származó, kevesebb mint ötmilliméteres részecske.

Egy másik kutatócsoport műholdas felvételek elemzése alapján megállapította, hogy a Kumbu-gleccser az 1960-as évek óta több mint száz métert zsugorodott és a jégtömeg olvadása jelentősen felgyorsult, és a következő évtizedekben tovább gyorsulhat. Ennek a gleccsernek az olvadékától több mint 230 millió ember vízellátása függ a Himalája térségében. (Via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!