Már a Csomolungma halálzónájában is találtak mikroműanyagot

8440 méter magasan, a Csomolungma (Mount Everest) halálzónájában találtak mikroműanyagot, közölték kutatók a One Earth tudományos folyóiratban. Feltételezésük szerint a szennyezés a hegymászók ruházatából vagy felszereléséből származhat.

A szakértők 2019 tavaszán vettek mintát a hóból a világ legmagasabb hegyén. A fellelt mikroműanyag nagy része poliészterszálakból származó, kevesebb mint ötmilliméteres részecske.

Egy másik kutatócsoport műholdas felvételek elemzése alapján megállapította, hogy a Kumbu-gleccser az 1960-as évek óta több mint száz métert zsugorodott és a jégtömeg olvadása jelentősen felgyorsult, és a következő évtizedekben tovább gyorsulhat. Ennek a gleccsernek az olvadékától több mint 230 millió ember vízellátása függ a Himalája térségében. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.