Rabszolgasorban tartott észak-koreai nők varrták a védőruhákat, amikből több százezret rendelt a brit kormány

kizsákmányolás
2020 november 20., 18:56

Több százezer egészségügyi védőruhát rendelt a brit kormány olyan kínai gyárakból, ahol gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztatnak észak-koreaiakat, főleg nőket - erre jutott a Guardian több hónapos nyomozás után.

A gyárak, amiről szó van, a kínai Dandong városában van, közvetlenül az észak-koreai határ mellett. A brit lap szerint a gyárban észak-koreai munkásokat van, hogy 18 órát dolgoztatják szünet nélkül, folyamatos megfigyelés alatt tartják őket, a gyárat pedig nem hagyhatják el. A munkások kapnak ugyan fizetést, de ennek legalább 70 százalékát az észak-koreai kormány tette el, vagyis

a védőruhák vásárlásával a brit kormány közvetve az észak-koreai rezsimet pénzelte. De nem csak Nagy-Britannia vásárolt be az észak-koreai kényszermunkából készült védőruhákból, jutott az Egyesült Államokba, Olaszországba, Németországba, Japánba, Dél-Koreába és Dél-Afrikába is.

Bár fizikailag a gyár Kínában van, az gyakorlatilag a Kim Dzsongun vezette rezsim lerakata. A Guardian gyárban készült, rejtett kamerás videóján hallani, ahogy a gyárcsarnokban észak-koreai propaganda dalokat játszanak a dolgozóknak, a falakra pedig a rezsim szlogenjeit írták föl A gyárak menedzserei és a munkafelügyelők is gyakran észak-koreaiak.

link Forrás

Dandongban egy ideje jellemző, hogy a város textilgyárait észak-koreai munkásokkal töltik föl, akiknek kevesebbet kell fizetni, mint a kínaiaknak, az észak-koreai állam pedig boldogan szolgáltatja a munkásokat, a fizetésük egy részéért cserébe. A koronavírus-járvány kitörése után nem sokkal pedig a város gyárai ruhákról átálltak védőruházat gyártására, amiből nagyon meg is gazdagodtak. Dandong a védőruha-gyártás egyik globális központjává vált, Idén január és július között 21 millió édőruhát gyártottak a városban. Viszont pont amiatt, mert ezekben az üzemekben rettenetes körülmények között dolgoztatják a munkásokat, az ENSZ korábban betiltotta ezt a fajta észak-koreai munkásexportot. Arra persze nem utal semmi, hogy a brit egészségügyi minisztérium tudta, hogy észak-koreai rabszolgákat dolgoztató gyárakból rendel védőruhát az egészségügyi dolgozóknak. A minisztérium egy Nagy-Britanniában bejegyzett céggel kötött szerződést, a Unispace Health Ltd-vel, amely jelenleg a brit kormány legnagyobb egészségügyi ruhabeszállítója. Ez a cég aztán tovább adta a megrendelést egy kínai alvállalkozónak, amely megint tovább adta egy nagy textilgyárnak Dandongban, amelynek volt még egy kisebb beszállítója, szintén Dandongban. A Guardian szerint mindkét gyárban dolgoztattak észak-koreai munkásokat.