Százezrek menekülhetnek Etiópiából Szudánba, embertelen viszonyok várják őket

külföld
2020 november 21., 06:05

Az ENSZ szerint a következő hónapokban 200 ezer ember menekülhet Etiópia északi részéről Szudánba, ezért jelentős mennyiségű élelmiszerre, gyógyszerre és szálláshelyre lesz szükség. Eddig 31 ezren lépták át a határt, miközben a jelenlevő nemzetközi szervezetek csak 20 ezer emberre voltak felkészülve, írja a Guardian.

photo_camera Sorban állnak az etiópiai menekültek a határon Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

A túlzsúfolt menekülttáborokban betegségek terjedésétől tartanak, ráadásul a menekültek több mint fele kiskorú. Rosszak a higiéniás viszonyok, problémák vannak a víz- és élelmiszerellátással is. A beszámolók szerint sokan a ruháikon kívül semmit sem hoztak magukkal. Vannak köztük terhes nők, cukorbetegek és HIV/AIDS-fertőzöttek is, akik nem kapnak megfelelő orvosi segítséget.

Az ENSZ 50 millió dollárból igyekszik javítani a helyzeten. Közben Etiópia Tigray régiójában több mint kétmillió gyereknek van szüksége azonnali humanitárius segítségre, figyelmeztetett az UNICEF.

A régió november elején sodródott a polgárháború szélére, amikor a tavalyi Nobel-békedíjas etióp miniszterelnök, Abij Ahmed lekapcsolta az internetet az ország észak-keleti részén fekvő Tigray szövetségi államban, rendkívüli állapotot hirdetett, illetve utasította a hadsereget, hogy állítsák helyre a rendet.

Arra hivatkozott, hogy a szövetségi államot irányító, vele nyíltan szemben álló Tigrayi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nem volt hajlandó elfogadni az etióp hadsereg Addisz-Abebából elrendelt átszervezését, ami a katonaság tigrinya részéhez is új parancsnokokat nevezett volna ki.

photo_camera Menekült kislány a határon Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Az Amnesty International szerint a TPLF-hez hűséges harcosok több száz embert mészároltak le, de a TPLF tisztviselői tagadják, hogy közük lenne a gyilkosságokhoz. A harcokról. A konfliktusról nehéz tájékozódni, mert a központi kormány teljesen elvágta a tartományt a külvilágtól.