A járványszkeptikus montenegrói pátriárka temetésén megfertőződött szerb pátriárka temetésén is ezrek csókolgatták a koporsót

vallás
2020 november 22., 17:32

Több ezren vettek részt vasárnap Belgrádban Irinej pátriárka, a szerb ortodox egyház vezetőjének temetésén. A 90 éves egyházfő pénteken halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe. Azután betegedett meg, miután november elsején részt vett a szintén koronavírus-fertőzött, járványszkeptikus montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije pátriárka temetésén, írja az MTI.

photo_camera Fotó: Milos Miskov/Anadolu Agency via AFP

Ahhoz a gyászszertartáshoz hasonlóan Irinej pátriárka televízióban közvetített búcsúztatásán sem sokan tartották be a koronavírus-járvány elleni védekezési szabályokat. A legtöbben nem viseltek maszkot, nem tartották egymástól a kellő távolságot, és a figyelmeztetések ellenére a legtöbben megcsókolták a koporsót és a keresztet. Egyedül egy üvegfedél a nyitott koporsón akadályozta meg, hogy Amfilohije temetéséhez hasonlóan ne közvetlenül a fertőzésben meghalt pátriárka holtestét csókolják meg.

Nem meglepő, a szerb ortodox egyház papjainak többsége sem tartja és tartatja be a liturgiák során a járványügyi előírásokat: továbbra is ugyanazzal a kanállal áldoztatnak, és mindenkinek csókra tartják a keresztet.

Irinej pátriárkát, elsőként a szerb ortodox vezetők között, a belgrádi Szent Száva-templomban temették el. Az új pátriárkát az egyház a várakozások szerint három hónapon belül választja meg, addig a szarajevói ortodox érsek, Hrizostom Jevic látja el az egyházfői feladatokat.

A pátriárka-választás a következőképpen zajlik: a szerb ortodox egyház püspökeinek testülete (SPC) szavazással három jelöltet választ a posztra. A jelöltek nevét cetliken a Bibliába helyezik, ami fölött egy teljes éjszakán át imádkozik a legidősebb archimandrita (kolostorfőnök). Másnap hajnalban egy cetlit kihúznak a könyvből a három közül, rajta az új pátriárka nevével, akiről azt mondják, a Szentlélek választotta.

A pártiárka-választás kimenetele a szerb állam és az egyház szoros összefonódása miatt politikailag is fontos lehet Aleksandar Vucic elnöknek, akinek Irinej pátriárka komoly szövetségese volt.

photo_camera Aleksandar Vucic Irinej pátriárka gyászszertartásán
Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Srdjan Cvijic Brüsszelben élő szerb politológus gyors elemzése szerint a négy legesélyesebb jelölt:

  • Irinej Bulovic bácskai püspök,
  • Porfirije zágrábi és ljubljanai metropolita (egyháztartományi vezető),
  • Joanikije montenegrói metropolita,
  • és Grigorije, a németországi szerb ortodox helytartóság feje

közül az első és a második jelölt megválasztása feküdne Vucicnak a legjobban, az ő hozzáállásuk áll ugyanis a legközelebb a néhai, az orosz ortodox egyházhoz nagyon közeli, baráti Irinej politikájához.

A másik két esélyes a szerb ortodox egyház „ellenzéki” szárnyához tartozik, amennyiben modernizáció-pártiak, és nem támogatják feltétlenül a szerb kormány politikáját, így okozhatnak némi fejfájást Vucicnak. Grigorije péládul úgy kommentálta a kormány a járvány kellős közepén nyújtott 1,7 millió eurós támogatását a belgrádi Szent Száva templom felújítására, hogy ő inkább azt szeretné, „ha a kórházak nem lennének tele beteg emberekkel, miközben a templomok az ürességtől tátonganak”.