Az etióp kormány nem hajlandó tárgyalni a tigré felkelőkkel, inkább erővel leveri a lázadást

külföld
2020 november 22., 13:42

Tárgyalóasztalhoz ültetné az etiópiai belpolitikai konfliktus szereplőit: a kormányt és a Tigray tartományban felkelést szervező Tigrayi Népi Felszabadítási Front (TPLF) képviselőit a nemzetközi közösség. Az Afrikai Unió elnöke már ki is nevezett három volt államelnököt, hogy segítsen békés úton rendezni a kialakult polgárháború-közeli helyzetet.

Etiópia miniszterelnöke, Abij Ahmed kategorikusan elzárkózik ettől, belügyének tekinti a tigrinyák lázadását, amit rendvédelmi eszközökkel szükséges kezelni. „Nem tárgyalunk bűnözőkkel, a vádlottak padjára ültetjük őket, nem tárgyalóasztalhoz” - nyilatkozta a BBC-nek Mamo Mihretu, a miniszterelnök egyik szóvivője.

Eközben a kibontakozó fegyveres konfliktusnak már most több száz halálos áldozata van, és tízezrek kényszerültek elhagyni a lakóhelyüket az ország északi részén található Tigray tartományban. ENSZ szerint a következő hónapokban 200 ezer ember menekülhet el erről a területről. A legtöbben a szomszédos Szudánba, ahol jelentős mennyiségű élelmiszerre, gyógyszerre és szálláshelyre lesz szükség a számukra. Eddig 31 ezren lépték át a határt, miközben a jelenlevő nemzetközi szervezetek csak 20 ezer emberre voltak felkészülve, írtuk szombaton a Guardian cikke alapján.

Tigrayben a helyzet november elején sodródott a polgárháború szélére, amikor a tavalyi Nobel-békedíjas etióp miniszterelnök, Abij Ahmed lekapcsolta az internetet a szövetségi államban, rendkívüli állapotot hirdetett, illetve utasította a hadsereget, hogy állítsák helyre a rendet.

Arra hivatkozott, hogy a szövetségi államot irányító, vele nyíltan szemben álló Tigrayi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nem volt hajlandó elfogadni az etióp hadsereg Addisz-Abebából elrendelt átszervezését, ami a katonaság tigrinya részéhez is új parancsnokokat nevezett volna ki.

Az Amnesty International szerint a TPLF-hez hűséges harcosok több száz embert mészároltak le, de a TPLF tisztviselői tagadják, hogy közük lenne a gyilkosságokhoz. A konfliktusról nehéz tájékozódni, mert a központi kormány teljesen elvágta a tartományt a külvilágtól.

A BBC most az írja, a kormány fegyveres erői a tartomány kulcsfontosságú városait vonták újra a kormány ellenőrzése alá, és már Tigray fővárosa, Mekelle visszafoglalására készülnek. A TPLF milíciái nagyjából 250 ezer főt számlálnak, és készek megvédeni a hegyvidéki régió még ellenőrzésük alatt maradt vidékeit.