2020: az Oxford English Dictionary készítői nem tudtak egyetlen szót megnevezni az év legjellemzőbb szavaként

nyelv
2020 november 23., 17:22

Az angol nyelv legfontosabb szótáraként emlegetett Oxford English Dictionary készítői idén nem tudtak egyetlen szót megnevezni 2020 legjellemzőbb szavaként.

A szótárt kiadó Oxford University Press közölte: 2020-ban az angol nyelv – akárcsak a mindennapi élet – hatalmas változáson ment át, gyorsan és folyamatosan alkalmazkodott a világban zajló eseményekhez.

Az oxfordi szótárkészítők által kiválasztott év szava minden évben az elmúlt 12 hónap szellemét, hangulatát, elfoglaltságait tükrözi, de idén nem tudták kiválasztani ezt az egyetlen szót vagy kifejezést.

link Forrás

Helyette Egy példátlan év szavai címmel tettek közzé egy jelentést, ami az év történéseivel párhuzamban sorolja az új szavakat, az ausztrál bozóttüzektől kezdve, a Donald Trumppal kapcsolatos kongresszusi impeachmenten keresztül a koronavírus-világjárványig.

Nyáron a rasszizmusellenes Black Lives Matter-mozgalom és rövidítése, a BLM terjedt el világszerte, majd legutóbb az amerikai elnökválasztáson leadott levélszavazat lett felkapott.

Az előretörő új szavakkal szemben a korábban népszerű brexitet 2020-ban 80 százalékkal kevesebbet használták – írják.

Casper Grathwohl, az Oxford Languages elnöke azt mondta, nyelvi szempontból még sosem tapasztalt ilyen évet, mint az idei. Az oxfordi csapat több száz jelentős új szót és azok használatát határozta meg az év előrehaladtával, és ezek közül több tucatnyi simán lehetett volna máskor az év szava - jegyezte meg.

Az Oxford English Dictionary készítői tavaly a klímavészhelyzetet választották az év szavának.

A Collins szótár készítői szerint egyébként a lezárás lett az év szava. (MTI)