Vasárnapig biztos nem javul a levegő minősége Budapesten

Egészségügy
2020 november 23., 13:07

Több településen ismét megnőtt a légszennyezettség a magas szállópor-tartalom miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői adatai alapján Miskolcon, Sajószentpéteren és Putnokon minősítették egészségtelennek a levegőt a szálló por miatt. Emellett tizenegy településen - Budapesten, Vácott, Tökölön, Százhalombattán, Székesfehérváron, Veszprémben, Nyíregyházán, Kazincbarcikán, Salgótarjánban, Szolnokon és Szegeden - kifogásolt a levegőminőség.

A Főpolgármesteri Hivatal hétfőn közölte, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Budapesten a következő napokban várhatóan stagnálni fog a szállópor-szint, majd szerdától tovább romlik a helyzet. Javulás jelentős bizonytalanság mellett legfeljebb vasárnaptól várható.

Egyébként egy kutatás szerint Magyarországon a koronavírus okozta halálesetek 25 százaléka a légszennyezésre vezethető vissza, Európára vetítve ez az érték 19 százalék. A kutatás szerint a részecskeszennyezés globálisan körülbelül 15 százalékkal járult hozzá a koronavírus okozta halálesetekhez, melyek jelentős része megelőzhető lett volna a WHO légszennyezettségi ajánlásának (max. 10 µg/m3) betartásával. A légszennyezésnek való kitettség megnöveli a vírusoktól való megfertőződés esélyét, a légszennyező anyagok károsítják, gyulladásba hozzák a légutakat és csökkentik az immunválaszt. Ezért a Greenpeace azonnali fellépésre szólítja fel kormányt és a városvezetést, hogy mielőbb intézkedjenek a levegő minőségének javítása érdekében: korlátozzák a régi, szennyező járművek importját és a városokba való behajtását, vonják vissza a plusz forgalmat generáló ingyenes parkolást, valamint lépjenek fel érdemben a szennyező fűtés okozta légszennyezés ellen.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első kategória az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen, a negyedik a veszélyes minősítés. Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy rossz levegőminőség esetén a gyermekeknél, az időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint a várandós kismamáknál enyhe légzőszervi tünetek, például köhögés, légúti irritáció jelentkezhet, illetve meglévő tüneteik súlyosbodhatnak. (MTI)