A Fidesz Volner János módosítójával szigorítaná tovább a választási törvényt

POLITIKA
2020 november 24., 11:49

A kormány november 10-én éjjel, a járványügyi szigorítások kellős közepén nyújtotta be a parlamentnek a választási törvény módosítására vonatkozó javaslatát. Pártlista állításához eddig elég volt 27 egyéni jelöltet indítani (legalább 9 megyében és Budapesten), ezt emelnék 50-re. A javaslatról azt írtuk, közös listára terelné az ellenzéki pártokat, mert bár technikailag lehetséges maradna a két lista, lehetetlenné válna az előválasztás.

Volner János, az először a Jobbikból, majd a Mi Hazánkból is kiugrott képviselő, aki manapság a saját magáról elnevezett, Volner Párt nevű formációt vezeti, újabb módosítót nyújtott be, amit kedden tárgyalt a igazságügyi bizottság. Ez 50 helyett 71 választókerületre emelné a beugrót (legalább 14 megye és Budapest). A bizottság DK-s tagja, Sebián-Petrovszki László a Telexnek azt mondta,

mind a nyolc fideszes képviselő megszavazta Volner módosítóját.Ez egyrészt azt jelenti, hogy az ellenzéki pártoknak mindenképp közös listán kell indulniuk (egyébként is ebbe az irányba haladtak), és a kisebb, de létező pártok is csak úgy állíthatnak listát, ha ráindítanak az ellenzéki jelöltekre, akár olyan körzetekben, ami nyerhető lenne az ellenzék számára.

photo_camera Volner János Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Gulyás Gergely miniszter két hete az eredeti javaslatról azt mondta, az égvilágon semmi köze az ellenzékhez, csak a kamupártok ellen akartak fellépni.