Fehéroroszországban pénzmosás címén vádat emeltek az ellenzéki elnökjelölt, Viktar Babarika ellen

külföld
2020 november 24., 16:38

Hivatalosan is vádat emeltek korrupció és pénzmosás címén Viktar Babarika fehérorosz ellenzéki aktivista, volt elnökjelölt ellen – jelentette be a fehérorosz biztonsági szolgálat (aminek a neve – Oroszországgal ellentétben – maradt KGB).

Viktar Babarika júniusi őrizetbe vételéig a Fehéroroszországot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka legfőbb kihívójának számított az idei elnökválasztáson, ha indulását a hatalom nem akadályozza meg.

„A KGB nyomozó osztálya befejezte a Belgazprombank vezetőivel kapcsolatos bűnügyben az előzetes nyomozást” – áll a szolgálat közleményében.

Viktar Babarikát, aki ezt a bankot vezette, mielőtt politikusi pályára lépett, azzal vádolják, hogy egy bizonyos szervezett csoporttól rendkívül nagy mennyiségű kenőpénzt fogadott el, és bűnözői módszerekkel szerzett pénzeket mosott „tisztára”.

A KGB szerint Babarika kivételével minden vádlott beismerte, hogy bűnös az ellene felhozott vádakban.

Babarikát júniusban vették őrizetbe, ő volt az ellenzék legesélyesebb jelöltje az augusztusi elnökválasztásra. A fehérorosz hatóságok akkor 60 millió dollárt meghaladó értékben elkövetett csalással és pénzmosással vádolták meg, megakadályozva a részvételét a választáson. Azóta őrizetben tartják.

Viktor Babarika 2020. június 11-én Minszkben.
photo_camera Viktor Babarika 2020. június 11-én Minszkben. Fotó: Sergei Grits/AP

A kampányfőnöke, Marija Kalesznyikava ezután Szvjatlana Cihanouszkaja, egy másik bebörtönzött ellenzéki feleségének csapatához csatlakozott. Cihanouszkajának sikerült indulnia a választáson, és Fehéroroszország történelmében soha nem látott tömegeket mozgósított.

A központi választási bizottság Aljakszandr Lukasenkát hirdette ki a választások győztesének a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék szerint a választást elcsalták, ami miatt azóta is országszerte tüntetnek, Lukasenka lemondását és új választások kiírását követelve. A fővárosban, Minszkben vasárnaponként tízezrek tüntetnek, a hatalom százakat vesz őrizetbe.

Szvjatlana Cihanouszkaja a választások után Litvániába menekült, Marija Kalesznyikavát szeptemberben „a nemzetbiztonságnak kárt okozó tevékenység” vádjával őrizetbe vették. (MTI)