A főváros és a budapesti iparkamara sem támogatja Parragh László javaslatát az iparűzési adó felfüggesztésére

Budapest
2020 november 24., 18:31

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) megállapodott, hogy sem a főváros, sem a budapesti iparkamara nem támogatja Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatát az iparűzési adó (IPA) felfüggesztésére vagy megszüntetésére – közölte Karácsony Gergely főpolgármester.

A megállapodás szerint: „Bármilyen IPA elengedés csak akkor lehetséges, ha az az önkormányzatok számára egyidejűleg, és teljes mértékben kompenzációra kerül azok működési kiadásainak finanszírozására. Minden ezzel ellentétes javaslat súlyos problémákat jelent a gazdaság számára nélkülözhetetlen közszolgáltatások szempontjából.”

Karácsony közölte azt is, hogy a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványon keresztül programot is indítanak a legrosszabb helyzetben lévő mikro- és egyes kisvállalkozások mikrohitelezéssel való gyors megsegítésére, kb. 2,5 milliárd forint értékben. „Tudjuk, hogy ennél többre lenne szükség, a budapesti vállalkozások is többet érdemelnének, de a járvány, a válság és a kormányzati megszorítások miatti nehéz helyzetünkben most ekkora segítséget tudunk felelősséggel vállalni.
Igyekszünk segíteni más formában is közösen”
– írta.

A főváros és a BKIK a lakosságnak szolgáltató budapesti vállalkozásoknak közösen kuponprogramot indít, amiben a fogyasztók előre vásárolhatnak szolgáltatásokat, ezzel segítve a nehéz helyzetbe került vállalkozások finanszírozását – közölte Karácsony.