Szijjártó bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét, amiért kitiltották az országból a magyar miniszteri biztost

Külpolitika
2020 november 24., 19:37

Nem engedték be Ukrajnába Grezsa István miniszteri biztost, ezért Szijjártó Péter bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét a minisztériumba, közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán.

Az ukrán külügyminiszter október 26-án az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva jelentette be, hogy Ukrajna megtiltotta a beutazást területére két - általa nem megnevezett - magas rangú magyar tisztségviselőnek az ukrajnai helyhatósági választások alatt folytatott kárpátaljai agitációjuk miatt. Egy október végi sajtótájékoztatóján kijelentette: Ukrajna ennek ellenére készen áll a konstruktív együttműködés folytatására Magyarországgal. Hozzátette, hogy bármely más országgal szemben ugyanilyen kemény válaszreakciójuk lett volna hasonló esetben.

Szijjártó Péter videonyilatkozatában azt mondta, hogy a történteket kikérték maguknak és a nagykövetnek átadták tiltakozásukat.

„Derült égből villámcsapásként" érte őket a hír, hogy Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost nem csak nem engedték be Ukrajnába, hanem három évre ki is tiltották Ukrajna területéről.

Szijjártó emlékeztetett arra, hogy két és fél héttel ezelőtt telefonon beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és abban maradtak, hogy maguk mögött hagyják az ukrán helyhatósági választások után előállt feszültségeket és a pozitív ügyekre, a közös sikertörténet alapjainak lerakására koncentrálnak. Ehhez képest szerinte Grezsa István kitiltása nem a barátkozás, nem a barátság, nem a közös sikerek keresésének szándékára utal.

Szijjártó szerint a feszültségek akkor kezdődtek a két ország között, amikor az előző ukrán elnök hivatali ideje alatt elvették a kárpátaljai magyaroktól az anyanyelven való tanulás és boldogulás jogát és lehetőségét. A magyar kormány abban bízott, hogy az új ukrán elnök hivatali ideje alatt ezeket az elvett jogokat visszakapják a magyarok. Bár, ez mostanáig nem történt meg. (MTI)