Államosítaná a teljes hulladékgazdálkodást a kormány, majd koncesszióban adná tovább a lehetőséget

POLITIKA
2020 november 25., 15:56

A Szabad Európa ír arról egy kedd éjjel beadott törvényjavaslat alapján, hogy a kormány a kaszinókhoz hasonló koncessziós modellt vezetne be a hulladékgazdálkodási iparágban. A törvényjavaslatot nehéz máshogy értelmezni, mint a százmilliárdos nagyságú iparág államosításaként.

A javaslatot Semjén Zsolt nyújtotta be, de az előadója Palkovics László, a területért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője. Mint a lap írja, a javaslat elvenné az önkormányzatoktól a hulladékgazdálkodást, és minden versenyt felszámolna a szektorban: egy országos monopóliumot hoznának létre, ami aztán kizárólagos koncessziót kapna, amire aztán pályázni lehetne.

Azaz hasonlóan a kaszinók működéséhez, a kormány dönthetné el, hogy melyik cégé legyen a monopólium, és utána a cég dönthetne arról, hogy kiket vegyen még be alvállalkozóként.

A Szabad Európa cikke felidézi, hogy a hulladékgazdálkodási szektort 2012-ben kezdték el átalakítani, egyre nagyobb állami szerepvállalással, és ez egyelőre nem hozott sikereket, amiket a 2018-as közszolgáltatásokra vonatkozó ombudsmani jelentés is elismert. A lap összefoglalása szerint

2012 óta a hazai újrahasznosítás drágábban működik az országban, miközben az állam koordinálása mellett az újrahasznosítási arányok több hulladéktípus esetén romlottak.

A most benyújtott javaslat alapján a koncessziót birtokló cég, illetve az alvállalkozók végeznék a lakosságtól való hulladékbegyűjtést is, azaz ezt a feladatot elvennék az önkormányzatoktól. Emellett létrehoznának egy nagy állami hulladékos ügynökséget az ellenőrzésre és a szabályozásra.

A Szabad Európa szerint nagyon kevés akkora cég van Magyarországon, ami képes lehet az egész ország hulladékgazdaságának megszervezésére. Megkeresték a Molt, hogy ők terveznek-e belépni erre a piacra, de választ egyelőre nem kaptak.

A lap információi szerint Palkovics László miniszter a napokban egyenként berendelte az iparág több vezetőjét, és tájékoztatta őket, hogy jön az államosítás, de hangsúlyozta, hogy ezt "ne államosításnak fogják fel", hiszen alvállalkozóként lehetséges, hogy kaphatnak még majd feladatot a monopóliumtól.

A hírekre reagált Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki szerint a választási vereségre tartó kormány egyszerűen privatizálni kezdett. Szintén szerdán derült ki ugyanis, hogy magánszereplőnek adná ki a kormány a mobil fizetési platform üzemeltetési jogát. Amúgy épp szeptemberben rendelték Rogán Antal alá a Nemzeti Koncessziós Irodát, aminek többek között az a feladata, hogy javaslatot tesz egyes kizárólagos állami gazdasági tevékenységek gyakorlásának koncessziós szerződéssel történő átengedésére.

Karácsony szerint az éjjel megjelent mindkét fontos törvényjavaslat ugyanazt a célt szolgálja, a privatizációt. „Előbb államosítottak, központosítottak, most pedig koncesszióba adnák a hulladékgazdálkodást és a mobil díjfizetés rendszerét. Ahogy az lenni szokott, ezzel megint átírják a Fővárosi Önkormányzat terveit, és mindkét törvényjavaslat magában hordozza a veszélyt, hogy Budapest és a budapestiek kárvallottjai lehetnek a folyamatnak” – írja a főpolgármester, aki azt állítja, hogy küzdeni fognak azért, hogy ez ne történjen meg.

link Forrás