Elkezdték kivágni Újlipótváros Duna-parti fasorát

ÉLET
2020 november 25., 10:29
photo_camera Tuskó Hopkins rémálma.

Már vágják a megtévesztő neve ellenére az Újlipótvárosban található Újpesti rakpart fáit: megkezdődött a teljes, 105 gömbakácból álló fasor eltávolítása. “A kivitelezés megkezdődött, a beteg akácokat vágja és tuskómaróval távolítja el a XIII. kerület, majd ezt követően jön a FŐKERT és ültet “ - írja friss Facebook-posztjában Bardóczi Sándor, a Főváros főtájépítésze.

A látványos fairtás ritka módon nem váltott ki tiltakozó akciókat, az érintett XIII. kerület és a Főváros ugyanis a folyamat elejétől sűrűn kommunikált a helyi lakosokkal, bemutatva, hogy a fasor akácai elöregedtek, sokuk életveszélyessé vált. Még gyászsétát is szerveztek a fáktól búcsúzni akaró helyi lakosoknak.

A gömbakác eleve nem volt praktikus választás ide. Ahogy Bardóczi Sándor korábban összefoglalta:

“Nem igazán nőnek túl nagyra, koronaalapba oltják őket, ezért életük során rendszeresen tövig vissza kell metszeni a koronájukat, hogy ne korhadjon be a tehertől. Foglalkozós fajta, kevés árnyékkal. Nos ezek a fák teljesen tönkre vannak menve. Számos fa törzse megüregesedett, balesetveszélyessé vált, soknak bekorhadt a koronaalapja”

A helyükre őshonos mezei juharok kerülnek, amiket a szakember így jellemzett:

“Őshonos, strapabíró, nagyobb lombja lesz már néhány éven belül, mint a gömbakácoknak valaha is lehetett, több árnyékot ad.”

Íme:

photo_camera Mezei juhar, nem az Újlipótban.