Órákon belül lejárhat az ultimátum, az etióp hadsereg lőni kezdheti az 500 ezer lakosú várost

külföld
2020 november 25., 13:51

Az etióp kormány felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tartózkodjanak bármiféle kéretlen és jogszerűtlen beavatkozástól az országuk belügyeibe. Ez arra válaszul született, hogy nemzetközi szereplők ismét az Etiópia északi részén fekvő Tigrayban már polgárháborúval fenyegető harcok befejezésére szólítottak fel.

Szerdán fog lejárni az a 72 órás ultimátum, amit az etióp miniszterelnök, Abiy Ahmed adott az északi régiót ellenőrzése alatt tartó Tigrayi Népi Felszabadítási Frontnak (TPLF). Az etióp hadsereg egyik szóvivője pedig ugyanekkor Tigray fővárosának, a félmillió lakosú Mekellének ostromával fenyegetett, és a tüzérség bevetését is felvetette.

photo_camera Fotó: EDUARDO SOTERAS/AFP

Kedden ült össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de közös közlemény nélkül ért véget a munkájuk, és az AFP beszámolója szerint az afrikai országok vezetői mind több időt akartak nyerni, hogy az Afrikai Unió diplomáciai úton rendezhesse a konfliktust. Közben az Európai Unió külpolitikáért felelős vezetője, Josep Borrell is találkozott kedden az etióp külügyminiszterrel, hogy a helyzetről tárgyaljanak.

A konfliktus elől eddig legalább 40 ezer ember menekült át a szomszédos Szudánba, ahol humanitárius katasztrófa fenyeget. Előrejelzések szerint hamarosan 200 ezer menekült érkezhet majd meg az országba.

A régióban három héttel ezelőtt robbantak ki heves harcok, miután Abiy Ahmed miniszterelnök rendkívüli állapotot rendelt el és a hadsereg bevetéséről döntött a régióban, ahol eddig a TPLF kezében volt a lokális hatalom. A konfliktus kezdetekor részletesen is írtunk arról, hogy történetileg milyen folyamatok vezettek a harcokhoz. Röviden most elég annyit felidézni, hogy a TPLF az utóbbi években nyíltan szembeszállt az addiszi kormánnyal. Ők voltak az egyetlen nagy regionális kormányzópárt, amely nem volt hajlandó beszállni Abij nagykoalíciójába, és annyira nem értettek egyet az idei parlamenti választás elhalasztásával, hogy szeptemberben Tigrayben megtartották a szavazást. Innentől vált jóval feszültebbé a helyzet, ami aztán épp az amerikai választás napján a kvázi-polgárháború kirobbanásához vezetett. (BBC, Al Jazeera)