A kormány száz lélegeztetőgépet adományozott a vajdasági magyaroknak

koronavírus
2020 november 26., 16:55

A kormány száz lélegeztetőgépet és ugyanennyi, a betegek őrzésére szolgáló monitort adományozott a Vajdasági Klinikai Központnak - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Szijjártó Péter azt mondta, "a mi esetünkben az ország és a nemzet határai nem esnek egybe, és mi azt valljuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Ezért kötelességünk segíteni a határainkon túl élő magyar nemzeti közösségeken is, különösen így van ez most, a világjárvány idején".

A miniszter elmondása szerint mivel a vajdasági magyarok jelezték, hogy segítségre van szükségük a legsúlyosabb koronavírusos betegek ellátása terén, a kormány csütörtök hajnalban már útnak is indította az egészségügyi eszközöket.

A lélegeztetőgépeket és a monitorokat a Vajdasági Klinikai Központ osztja majd szét az érintett kórházak között, az adományt a szerb egészségügyi hatóságok engedélyezték - közölte Szijjártó.

"Reméljük, hogy minél előbb túl leszünk ezen a világjárványon, minél előbb túl leszünk ezeken az egészségügyi és gazdasági kihívásokon. Csak együtt sikerülhet" - fogalmazott a külügyminiszter.

(via MTI)