Az AstraZeneca hibája lerombolhatja az oxfordi vakcina hitelét

koronavírus
2020 november 26., 18:02

Egy gyártási hiba miatt nem ugyanakkora adagokat adtak be a tesztalanyoknak az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös vakcinájából, így kérdésessé vált az oltóanyag valódi hatékonysága. A szakértők szerint ez sokba kerülhet a gyártóknak, mert lerombolhatja a projekt hitelét és a vakcinába vetett bizalmat.

Hétfőn jelentették be az oxfordi vakcina fejlesztői, hogy az oltás a vizsgálat harmadik fázisában a tesztalanyok 70,4 százalékánál akadályozta meg, hogy elkapják a koronavírust. A fejlesztők azt közölték, hogy az oltóanyag a különböző korcsoportoknál, így az idősebbeknél is működött. A hetven százalékos védettség két különböző teszt összesítéséből jött össze: 90 százalékban volt hatékony az oltás azoknál, akiknek először csak fél adagot adtak be, majd másodszorra már egy egészet. Azoknál a tesztalanyoknál, akik már elsőre is a teljes dózist kapták, csak 62 százalék volt a vakcina hatékonysága.

Később azonban kiderült, hogy nem szándékosan, hanem egy gyártási hiba miatt adták be a tesztelők egy részének a feles dózist, és bár az AstraZeneca szerint ez végül is egy szerencsés véletlen volt, hiszen így egy hatékonyabb adagolási módra derült fény, szakértők szerint ez az egész projekt hitelét alááshatja. A lefelezett dózist kevesebben, 2800-an kapták meg, míg a kétszeri teljes adagot 8900-an.

Moncef Slaoui, az amerikai Operation Warp Speed nevű vakcinafejlesztésért felelős finanszírozási programjának vezetője szerint ráadásul ez a 2800 ember mind 55 évnél fiatalabb volt, így nem tudni, hogy a különösen veszélyeztetett, idősebb korosztály tagjai hogyan reagáltak volna az oltásra.

Ezek az információk viszont nem szerepeltek az AstraZeneca eredeti közleményében.

Az is problémás lehet, hogy a gyártó két különbözően lebonyolított klinilai vizsgálat eredményét fésülte össze. Nagy-Britanniában és Brazíliában is tesztelik a vakcinát, viszont a két országban nem ugyanazzal a placebóval oltották be a tesztalanyokat.

Az oxfordi vakcinából Magyarország 6,5 millió darabot kötött le, ami 3 millió 270 ezer adagnak minősül, mivel két oltásra van szüksége egy embernek. Magasabb hatékonyságot elért versenytársaihoz képest olcsósága lehet az előnye, és az, hogy alacsonyabb hőfokon is sokáig tárolható.

Az AstraZeneca többezer résztvevős globális teszteléssel hasonlítaná össze a hibából fakadóan felfedezett, féladagos oltási protokollt és a teljes adagosat.

(New York Times, Telex)