Az etiópiai hadsereg megindítja a végső támadást Tigré fővárosa ellen

2020 november 26., csütörtök 8:09

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy utasította az ország hadseregét: indítson végső támadást a fellázadt Tigré tartomány fővárosa, Mekele ellen. Eközben az ENSZ a tartományban fellépett élelmiszer- és üzemanyaghiány súlyosbodására figyelmeztetett, és a feszültség csökkentését sürgette.

Abij Ahmed nem sokkal a tigréi erőknek adott ultimátum lejártát követően rendelte el a hadművelet megkezdését. Egyben felszólította a mekelei polgári lakosokat arra, hogy maradjanak otthon. Noha az ezzel kapcsolatos közlemény leszögezi, mindent megtesznek a civilek védelméért, a kormány külön felszólította a lakosságot, hogy maradjon távol a katonai célpontnak minősíthető létesítményektől.

Szintén csütörtökön az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) azt közölte, hogy munkatársai nem tudnak eljutni a mekelei élelmiszerraktárokhoz, hozzátéve, hogy a tartomány rászorulói november eleje óta nem jutottak élelmiszersegélyhez. A szervezet adatai szerint Tigrében körülbelül 600 ezer ember szorul élelmiszersegélyre. Becslések szerint a harcok miatt eddig több mint egymillióan kényszerültek elhagyni lakhelyüket.

A térségben november 4-én robbantak ki összecsapások, miután Abij Ahmed azzal vádolta meg a tartományt uraló Tigréi Népi Felszabadítási Frontot (TPLF), hogy a fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, és katonai felszerelést zsákmányoltak. Az etióp haderő ezután indított offenzívát a TPLF ellen.

Tigréből csak nehezen jutnak ki a hírek, mert a kormány a harcok kezdetét követően leblokkolta a tartományban az internetet és a telefonvonalakat is. Az állami hátterű Etiópiai Emberi Jogi Bizottság etnikai indíttatású mészárlással vádolta meg a tigréi erőket, akik ezt tagadták.

A kormány vasárnap adott 72 órás ultimátumot a TPLF-nek, hogy megadja magát. Abij Ahmed közölte a mintegy 5 millió lakosú, hegyvidéki területet uraló TPLF-fel: szerdáig tegye le a fegyvert, vagy végső támadást indít a mintegy félmillió lakosú Mekele ellen. Egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, "ne avatkozzon az ország belügyeibe".

A hónap eleje óta dúló harcokban és légicsapásokban a feltételezések szerint százak veszthették már életüket. (MTI)