Börtönbe megy a fiatal, aki megfenyegetett egy tanárt, hogy "úgy fog meghalni, mint Samuel Paty"

külföld
2020 november 28., 15:34

18 hónap börtönre ítéltek egy 19 éves férfit Franciaországban, aki megfenyegetett egy tanárt, hogy "úgy fog meghalni, mint Samuel Paty", utalva az októberben meggyilkolt francia történelemtanárra, akit Párizs külvárosában fejezett le egy iszlamista fiatal.

A férfit pénteken állították bíróság elé, ahol azt mondta, "viccnek" szánta a dolgot, és egy középiskolás tanulót akart lenyűgözni vele. Ő maga már nem jár egyetemre, a közösségi médiából értesült róla, hogy a harmincas tanár kérdőre vonta a diákjait, mert úgy gondolta, csaltak egy próbavizsgán.

Ezután egy másik közösségi oldalon megkereste a tanár privát profilját, és az ott talált címre fenyegetéseket küldött az oktatónak, amiben azt írta, úgy fog meghalni, mint Samuel Paty. Paty egy középiskolában dolgzott történelemtanárként, és egy csecsen iszlamista gyilkolta meg, amiért egy szabad véleménynyilvánításról szóló órán a Charlie Hebdóban közölt Mohamed-karikatúrákat is megmutatta a diákjainak.

Julien Darras, a megfenyegetett tanár védője szerint kliense két nehéz héten van túl, fel kellett függesztenie az óráit és a levelesládájáról is el kellett tüntetnie a nevét, amíg a rendőrség felderítette, hogy ki küldte a fenyegetéseket

(Le Figaro)