Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en kapták el a koronavírust

2020 november 28., szombat 14:41

Szél Bernadett Facebook-posztban számolt be arról, hogy soproni civilek kérésére részletes adatkéréssel fordult Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz.

A helyiek azért fordultak Szélhez, mert soproni önkormányzat által fenntartott Soproni Szociális Intézmény – Idősek Otthonában állításuk szerint nagyon súlyos a helyzet és a hozzátartozók nem kaptak tájékoztatást.

"Beszámolók szerint az otthon nem volt elérhető telefonon, és mivel látogatási tilalom van érvényben, a rokonok gyakorlatilag semmilyen információhoz nem jutottak hozzá"

- írja a politikus. "Nyilvánvaló, hogy brutális nyomás alatt vannak ezek az intézmények, de az aggódó hozzátartozók korrekt tájékoztatását minden körülmények között meg kellett volna szerveznie a vezetésnek."

A tájékoztatási hiányosságok végül a helyi felháborodás miatt megoldódtak, de Szél részletes információkat szeretett volna kapni az otthonban uralkodó állapotokról, ezért részletes adatkéréssel fordult Müller Cecíliához.

A tisztifőorvos válaszában azt írta, a 230 fős intézményben 105 gondozott, továbbá 49 gondozó kapta el a vírust, jelenleg is 105 gondozott és 46 gondozó fertőzött. Közülük jelenleg hárman vannak kórházban. Eddig 12 fő COVID-19 fertőzött gondozott hunyt el

A többi kérdésre nem kaptam választ: teszteltek-e, megtörtént-e a fertőzöttek megfelelő izolálása és biztosított-e a szükséges számú szakszemélyzet a gondozottak ellátására — holott az érintett hozzátartozóknak joguk van tudni, hogy milyen ellátást kap a beteg rokonuk."

Szél bejegyzése végén arra hívja fel a figyelmet, hogy amíg tavasszal "naprakész adataink voltak a Pesti úti idősotthonról, mert Müller Cecília akkor feladatának érezte azt, hogy informálja a közvéleményt arról, hogy az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat fenntartásában levő otthonokban milyen a vírushelyzet", addig a második hullámra már "érdekes módon eltűntek ezek a tájékoztatók, sőt: hiába próbáltam adatkérésben megtudni, hogy mely szociális intézményben van jelen a vírus és ez hány embert érint, nem adták ki az adatokat. A mai napig nem tudjuk azt sem, hányan hunytak el idősotthonokban."

A napokban a 444-nél is kaptunk választ az NNK-nak küldött közérdekű adatigénylésünkre, amiben többek közt az intenzív osztályon levők számát szerettük volna megtudni. Illetve "választ" kaptunk, amiből az derült ki, hogy egyetlen kérdésünket sem tudják megválaszolni.

Sem az intenzíves fertőzöttek halálozási arányát, sem a nem koronás intenzíves betegek számát, sem a covidos osztályok az ápoló-beteg arányát nem tudtuk meg.

Az idősotthonokban élő aktív fertőzöttek számáról azt írták, nem is kötelesek azt nyilvántartani.