Könnygázzal oszlattak a francia rendőrök a sajtószabadságért tartott tüntetésen

külföld
2020 november 28., 19:18

Több mint százezren tüntettek szombaton hetven francia nagyvárosban a nemzetbiztonsági törvény vitatott módosítása ellen. Párizsban a felvonulás nagyrészt békés volt, de kisebb tüntető csoportok összecsaptak a rendőrökkel, akik közül legalább 23-an megsérültek.

Újságírószervezetek, baloldali pártok, szakszervezetek, jogvédő szervezetek együtt hívták országszerte utcára az embereket a kormányjavaslat ellen, ami alapján a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal és egy év szabadságvesztéssel is büntethetik.

photo_camera Tüntetők Bordeaux-ban. Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

A kormány álláspontja szerint az intézkedéssel a rendőröket szeretnék védeni a közösségi oldalakon szervezett gyűlöletkeltő felhívásokkal szemben, amelyekre elsősorban a tavalyi sárgamellényes tüntetések idején voltak példák.

Bár a szabályozás kimondja, hogy csak a rosszhiszemű közzététel büntetendő, a bírálók szerint a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat. Szerintük a rendőri túlkapások többsége büntetlen marad, ha azokról nem készülhet felvétel akár újságírók kameráival, akár állampolgárok mobiltelefonjaival.

photo_camera Párizs. Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

A rendőrség tájékoztatása szerint országszerte több mint 133 ezren vonultak utcára. A fővárosban 46 ezren, Lille-ben 3 ezren, Bordeaux-ban 6 ezren, Lyonban csaknem 8 ezren, Strasbourgban 1500-an tiltakoztak békésen.

"A törvényjavaslat sérti a véleménynyilvánítási, a tájékoztatási és a sajtószabadságot, röviden a köztársaságunk nyilvánossági alapszabadságait"

- írták a szervezők felhívásukban.


Párizsban a felvonulás nagyrészt békés volt, de néhány maszkos tüntető köveket és tűzijátékot dobott a rendőrök közé, és felgyújtottak egy újságosbódét, egy éttermet, és a jegybank bejáratát a Bastille téren. Autókat döntöttek fel, hogy azokból és más tárgyakból barikádokat építsenek, és ezek mögül dobálták a rendőröket, akik nagy mennyiségű könnygázzal válaszoltak.

photo_camera Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

A belügyminisztérium szerint legalább 23 rendőr megsérült, a helyszíni tudósítások szerint a tüntetők között is voltak sérültek, s több kiégett autót is lehetett látni a menet útvonalán. A leghevesebb összecsapások akkor voltak a rendőrök és a tüntetők között, amikor a tüntetés végén, a Bastille téren a tüntetők már oszlani kezdtek és elindultak hazafelé.

A törvénytervezet ellen már múlt szombaton is több mint 20 ezren tiltakoztak Párizsban. Azóta viszont a héten két eset is heves belpolitikai vitát váltott ki.

Kedden a párizsi ügyészség azért indított vizsgálatot, mert rendőrök több bevándorlót és újságírót bántalmaztak előző este a párizsi République téren, ahol csaknem ötszáz bevándorló és aktivista sátrakat állított fel, hogy így követeljenek sürgősségi szálláshelyet. A rendőri fellépésről azóta az rendőrség felügyeleti szervének jelentése kimondta, hogy "túlzott volt az erő használata".

photo_camera Fotó: ALAIN JOCARD/AFP

Pénteken pedig őrizetbe került a négy francia rendőr, akik részt vettek Michel Zecler, egy fekete zenei producer bántalmazásában Párizsban. Hivatali személy által elkövetett erőszakkal, hivatalos dokumentum meghamisításával és rasszizmussal gyanúsítják őket.

A rendőri jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy szombaton a férfi ellenállt, amikor a munkahelye előtt az utcán igazoltatták, mert nem viselt szájmaszkot. A rendőrök azt állították, hogy a férfi behúzta őket a stúdióba, és ott megverte őket. Az esetről viszont felvétel is készült, amin az látszik, hogy a rendőrök betolják Michel Zeclert az ajtón, ő ellenáll, az arcát és a testét védi az ütésektől, de nem üt vissza. A rendőrök a bántalmazás közben többször is "mocskos négernek" nevezték a férfit.

A bántalmazás öt perc után azért ért véget, mert a stúdió alagsorából emberek jöttek fel, ennek hatására pedig a rendőrök elhagyták az épületet, majd kívülről könnygázt dobtak be a helyiségbe, és felszólították Michel Zeclert, hogy menjen ki. A férfit, amint kilépett az utcára, előállították, majd hivatali személy elleni erőszak miatt őrizetbe vették.

(MTI)