Nagy-Britannia napokon belül engedélyezheti a Pfizer-BioNTech vakcinát

koronavírus
2020 november 28., 16:19

Nagy-Britannia napokon belül engedélyezheti a Pfizer és BioNTech közös koronavírus-vakcináját. Kormánytisztviselők szerint az engedélyezés után már órákal megkezdődhet az oltóanyagok kiszállítása, az első oltásokat pedig december 7-én adnák be. Az Egyesült Királyság 40 millió adagot rendelt a szerből, ami a tesztek szerint 95 százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzés kialakulsását.

Normális esetben Nagy-Britanniában a vakcinákat az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) kellene engedélyeznie, legalábbis december 31-ig, a Brexit folyamat lezárultáig. Sürgős esetekben viszont van rá lehetőség, hogy az MHRA, az Egyesült Királyság gyógyszereket és egégységügyi termékeket ellenőrző hivatala átmenetileg engedélyezze az oltóanyag használatát.

Pénteken a kormány arra kérte a kormányhivatalt, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által fejlesztett vakcináját is vizsgálja meg.

A BioNTech-Pfizer vakcina szállítása alapos körültekintést igényel majd, -70 fokos hőmérsékleten kell tartani, és maximum 5 napig szabad hűtőben tartani a beoltás előtt. Elsőként az idősotthonok lakóit, majd a 80 év fölöttieket és az egészségügyi dolgozókat oltanák be vele.

(Financial Times)