A biciklizésért és túrázásért felelős kormánybiztos írta ki a Fidesz-korszak legbusásabban díjazott regénypályázatát, meglepő témában

MŰVÉSZET
2020 november 29., 12:36

Már az elkoptatáson is rég túl van az “ezt nem láttad jönni” kifejezés, de azt tényleg nem sokan tippelték volna meg helyesen, hogy milyen témában fog 10 millió forint összdíjazású - vagyis nagyvonalúan fizető - ifjúsági regénypályázatot kiírni egy kormányzati szereplő. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az Írószövetséggel összeállva környezetvédelem, klímaváltozás és az aktív turizmus témakörében írt ki jeligés pályázatot profi íróknak és kezdőknek, akiknek új Fekete Istvánként a 10-14 éves korosztályt kell megcélozniuk.

A felhívás szövege ezzel kezdődik:

“Az otthonát senki sem szeretné elveszíteni. Az otthont belakni, élvezni, csinosítani, óvni kell. Bringára pattanva, kenuban evezve, az ösvényeken barangolva felfedezni regényes, varázslatos helyeit. Megbámulni milliónyi lakóját, ráébredni, hogy az otthonunk az ő otthonuk is, és törődést érdemel. Egyedülálló hely, ahol olyan jó lenne még sokáig hallani, hogyan keveredik az esti szélben a madarak éneke a gyerekek csilingelő nevetésével.”

Három regény díjaznak a végén, 5, 3 és 2 millió forinttal.