Köves Slomó szerint Demeter írása ízléstelen, otromba provokáció

politika
2020 november 29., 08:16

A Magyarországi Zsidó Hitközségek és több nemzetközi zsidó szervezet, illetve Izrael magyarországi nagykövetsége mellett a NER-rel amúgy kifejezetten jó kapcsolatot ápoló Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Köves Slomó is tiltakozott Demeter Szilárd szavai miatt.

Demeter, aki miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, emellett pedig nagy befolyásra tett szert a fideszes kultúrpolitikában, szombati cikkében arról írt, hogy „Európa Soros György gázkamrája” és hogy a magyarok meg a lengyelek jelentik ma az új zsidókat.

Köves Slomó, akit a Telex keresett meg, a cikkel kapcsolatban azt írta a lapnak:

„Demeter Szilárd »eszmefuttatása« ízléstelen és méltatlan. Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál. A fennálló világrend érvényes konzervatív kritikáját adni nem csak lehetséges, de szükséges is. Konzervatívnak lenni azonban egyebek mellett annyit is tesz, hogy pontosan tisztában vagyunk azokkal a nyelvi keretekkel, melyeknek határait nem lépjük át, nem mossuk el. Nem vulgarizáljuk azt, amit nem lehet vulgarizálni.”

Demeter szavai miatt megszólalt Bajnai Gordon egykori miniszterelnök is, aki Facebookon Orbán Viktornak címezte üzenetét. Bajnai szerint ha Demeter hétfőn még Orbán kormányának tisztviselője lehet, akkor ezt a nyilatkozatot a magyarok és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekintik majd.

link Forrás

„Ha így lesz, én - sokakkal együtt - Ön helyett is szégyenkezni fogok hazám és a magyarok nevében. Ne legyen így” – írta Bajnai. A Telex felidézi, hogy Demeter cikke miatt a Nemzetközi Auschwitz Bizottság elnöke is megszólalt, aki szerint ez a cikk új mélységet jelent a magyarországi antiszemita, Európa-ellenes kampányban, ami nem csak a magyar holokauszt-túlélők számára visszataszító.

Demeter Szilárd szombat este a Facebookon reagált a Mazsihisz véleményére, amit aztán vasárnap délelőtt az MTI OS is szemlézett. Demeter arról írt, hogy „a Holokauszt, és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, kisajátíthatatlan. Mindannyiunk közös öröksége. És mindannyiunk közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában.”

Ugyanakkor szerinte a hangsúly jelenleg a hasonlón van: „Európában, pontosabban az Európai Unióban ma a »nyílt társadalom« eszméjének égisze alatt az illegális migrációt támogatják. A migránsok többsége muszlim. Az EU hangadói, élükön Soros György spekulánssal gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak - attrocitások, zsidók életét veszélyeztető terrortámadások tömkelege bizonyítja ezt az elmúlt évekből.”

És Demeter szerint jelenleg nem csak a zsidók vannak veszélyben, ugyanis a jogállamiság gumifogalmával, a szolidaritás és tolerancia fogalmainak kiforgatásával minden olyan polgár veszélybe kerül, aki a zsidó-keresztény kultúrán alapuló több ezer éves európai életformát szeretné megőrizni:

„Ezt az életformát most támadják. Azzal, hogy például a lengyeleket és a magyarokat ki akarják taszítani az »európaiak« köréből (anélkül, hogy tudnánk, pontosan mit is értenek az európaiság fogalma alatt), gyakorlatilag azt a gesztust ismétlik meg, mint amikor zsidókat előbb másodrendű polgároknak minősítették, majd kivetették a politikai közösség tagjai közül (erről Hannah Arendt ír igen okosakat). 75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan.”