A francia tüntetések hatására teljesen átírják a nemzetbiztonsági törvényt

2020 november 30., hétfő 17:41

A hétvégi tiltakozássorozat miatt a francia kormánytöbbség teljesen átírja és újabb parlamenti vitára bocsátja a nemzetbiztonsági törvénytervezet azon cikkelyét, amely szabályozza a rendőrségről készült képek és felvételek közzétételét.

A javaslat ellen szombaton hetven francia nagyvárosban a belügyminisztérium szerint több mint százezren, a szervezők szerint félmillióan tüntettek, mert szerintük a törvény visszatartaná az embereket attól, hogy felvételeken rögzítsék a rendőri brutalitást és túlkapásokat. Párizsban a felvonulást anarchista rendbontók próbálták megzavarni, az összecsapásokban 98 rendőr megsérült.

Christophe Castaner, az elnöki párt, a Köztársaság lendületben nemzetgyűlési frakcióvezetője hétfő délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a vitatott 24-es cikkely "teljes átírását" kezdeményezi a kormánytöbbség, mert tisztában van a javaslattal szembeni ellenérzésekkel, amelyeket szeretnének eloszlatni, illetve elkerülni az egyre fokozódó félreértést a törvény körül.

„Se nem visszavonás, se nem felfüggesztés, hanem a szöveg teljes átírása történik” - hangsúlyozta a frakcióvezető.

Az eredeti törvényjavaslat szerint 45 ezer eurós bírsággal és egy év szabadságvesztéssel is büntethetik azt, aki rendőrökről munkájuk közben képeket készít és rosszhiszeműen közöl.

A kormány álláspontja szerint az intézkedéssel a rendőröket szeretnék védeni a közösségi oldalakon szervezett gyűlöletkeltő felhívásokkal szemben, amelyekre elsősorban a tavalyi sárgamellényes tüntetések idején voltak példák. A tiltakozó újságíró szervezetek, szakszervezetek szerint viszont ez korlátozná a média szabadságát, és azt is állítják, hogy ha a rendőri túlkapásokról nem készül felvétel, akkor soha nem is fogják a rendőröket megbüntetni.

Ez utóbbira példa azt a nagy visszhangot kiváltó felvétel, amelyen Michel Zecler fekete bőrű zenei producert a stúdiójának bejáratánál rugdossák és ütlegelnek rendőrök. Ellenük a stúdió térfigyelő kameráinak felvétele alapján - amelyet csütörtökön tett közzé egy portál - hatósági személy által elkövetett szándékos erőszak és a rendőrségi jegyzőkönyv meghamisításának gyanújával indított vizsgálatot hétfőn az ügyészség. Castaner szerint viszont a 24-es cikkely átírása semmilyen hatással nem lesz az olyan képek terjesztésére, mint amilyen ez az eset is volt. (MTI, BBC)