Az Onyx luxusétterem tulajdonosai este 8 után vacsorát szerveztek egy 10 fősnél nagyobb társaságnak, aminek a végén közösen, kalapáccsal szétverték a berendezést

RÓMA VÉGNAPJAI
2020 november 30., 11:32

Minden egyes elemében szembement a járványügyi korlátozások szellemével az az enélkül is furcsa esemény, amit Magyarország korábbi legmenőbb éttermében, a fénykorában két Michelin-csillagos Onyxban tartottak a hely tulajdonosai, akik egyben az ugyanabban az épületben található Gerbeaud gazdái is.

A Dining Guide helyszíni riportja szerint vasárnap, november 28-án este, a kijárási tilalom este 8 órai kezdete után az Onyx tulajdonosai közül ketten, a Dining Guide újságírója, illetve 8 további meghívott plusz a személyzet jelenlétében “Utolsó vacsora” címmel egyedi eseményt tartottak az egyébként már tavasz óta zárva tartó Onyxban. Az októberben nyilvánosan meghirdetett, de a címén kívül minden ízében titokban tartott vacsorán a csúcsról rövid idő alatt a megszűnésig jutó luxusétterem klasszikus fogásait szolgálták fel, összesen hetet, hozzájuk illő borokkal, majd az esemény végén mindenki kapott egy brandelt kalapácsot, amivel segíthetett szétverni a berendezést. Ugyanis, mint kiderült, az Onyx mind a kinézetében, mind az alapvető koncepcióját tekintve meg fog újulni.

A részvétel ingyenes volt, az októberben jelentkezők közül online casting alapján választották ki a bejutókat.

A Dining Guide fotóinak tanúsága szerint egy személy kivételével egyetlen résztvevő sem viselt maszkot.

Az eseményt a szervezők azzal legalizálták, hogy az egészet videóra vették, így az forgatás címén futott, a forgatások pedig - bár ezeken gyakran több tucatnyi ember tartózkodik hosszú ideig egy légtérben - nincsenek betiltva Magyarországon.

A forgatás címén legalizált vacsora ötletét volt kitől elesniük: a Mátrix sorozat új filmjének németországi forgatását két héttel ezelőtt egy olyan többszáz fős, sajtóbotrányt kavaró záróbulival fejezték be, amit forgatás címén jelentettek be a hatóságoknak. A vendégek hivatalosan statiszták voltak, de egy résztvevő utóbb elárulta, hogy az eseményt nem rögzítették.

Az Onyxtól korábban távozott a helyet a nemzetközi színtérig emelő, az első Michelin-csillagjukat megszerző Szulló Szabina-Széll Tamás séfpáros. Aztán 2020. elején a Felix NER-luxuséttemhez igazolt a sztárduót sikeresen pótoló, sőt az örökölt egy után két Michelin-csillagot szerző Mészáros Ádám, akit idén az év séfjének is megválasztottak.

A bizarr Utolsó vacsorán kiderült, hogy a leendő új Onyx szakítani próbál a klasszikus séfes konyhai felállással és hierarchiával, és egyfajta bázisdemokrata konyhai módszerrel fog dolgozni, amennyiben a tizenegy tagú stáb együtt, szavazással dönt a fontos kérdésekben.

Update: Arról, hogy mi állt Mészáros távozása mögött, hogy ez tényleg valódi forgatás volt-e és hogy miért kellett szétverni a helyet, e cikk közlése után részletesen nyilatkozott nekünk Niszkács Anna tulajdonos, a friss cikkünk itt olvasható.