Bruttó 1,7 milliót keres a köztévénél az ellenzéket a híradóban primitív bunkózó Németh Balázs

media
2020 november 30., 06:04

Bruttó 1 millió 739 ezer forintos alapbérért dolgozik az MTVA-nál Németh Balázs híradós bemondó - közölte jogerős bírósági ítélet felszólítására a közmédia tartalomszolgáltatója, írja a Hírklikk.

A közpénzből működő MTVA-hoz még azelőtt fordult közérdekű adatigényléssel Litresits András ügyvéd, hogy Németh Balázst idén januárban a kizárólag fideszes tagokból álló Médiatanács is megbüntette, miután az egyik adásban úgy vezette fel Hadházy Ákos ellenzéki képviselő parlamenti táblás akciójáról szóló hírt, hogy

„Primitív, bunkó, felháborító akcióval nyitotta a szezont az ellenzék”.

Litresits azt szerette volna megtudni, hogy mindezt közpénzből milyen díjazás mellett követte el Németh Balázs, ezért kikérte a köztévé alkalmazottja korábbi és jelenlegi munkaszerződését.

Az MTVA a kérés teljesítését első körben megtagadta, így az ügyvéd a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz (NAIH), majd kérelme elutasítása után a bírósághoz fordult. A bíróság neki adott igazat, és másodfokon 2020. október 8-án kötelezte az MTVA-t, pontosabban az alperesként jegyzett Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot, hogy hozza nyilvánosságra a kért adatokat: Németh munkaszerződését, annak mellékleteit és esetleges módosításait úgy, hogy „a munkahelyre, a munkakörre, az alapbérre, a bérpótlékra, az esetleges béren kívüli juttatásokra vonatkozó adatok megismerhetőek legyenek”.

Az MTVA végül november 25-én elküldte a kért szerződést, amiből kiderül, mennyi Németh fizetése. Az viszont nem, hogy milyen időszakban, mettől-meddig kapta, és kapja-e még ezt a bérezést Németh. Ahogy az sem tudható meg, hogy ezeket az összegeket akkor is kapta-e, amikor 3-4 hónapig egyáltalán nem szerepelt az M1 képernyőjén. Litresits ezért a Kúriához fordul, kérve, hogy a testület kötelezze hiánytalan adatközlésre az MTVA-t.