A gestapózó Deutsch Tamás kizárásáért indult aláírásgyűjtés a Néppárt EP-frakciójában

POLITIKA
2020 december 01., 20:45

Aláírásgyűjtés indult az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában Deutsch Tamás kizárásáért, miután a Fidesz magyar képviselője a Gestapo és az ÁVO gondolatrendszeréhez hasonlította Manfred Weber néppárti frakcióvezető egy kijelentését.

Weber újságíróknak nyilatkozva azt mondta, Orbánnak nem kell tartania az EU-s jogállamisági követelményektől, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Ez akadt be Deutschnak, aki két interjúban is azzal reagált Weber szavaira, hogy a Gestapo és az ÁVO „ha nincs takargatnivalód, nincs mitől félned” jelszavaihoz hasonlította a frakcióvezető kijelentéseit.

Néppárti képviselők, akik Deutsch Tamással egy frakcióban ülnek, emiatt levelet írtak Webernek, amiben közlik: döbbenettel és növekvő türelmetlenséggel figyelik a Fidesz EP-képviselőinek radikalizálódását és verbális támadásait. Szerintük a néppárti frakció minden egyes tagját sérti, hogy a jogállam tiszteletben tartásához való ragaszkodásukat a nácizmushoz, illetve a kommunizmushoz hasonlítják.

A levélírók szerint Deutsch kizárásáról a december 9-én tartandó frakcióülésen szavazhatnának is. (Népszava)