Szijjártó szerint Ukrajna támadást indított egy NATO-tagország nemzeti kisebbsége ellen

külföld
2020 december 01., 18:54

Ukrajna, egy nem NATO-tagország támadást indított egy NATO-tagországhoz tartozó nemzeti kisebbséggel szemben - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalára feltöltött videóban, hozzátéve, hogy arra kérte az atlanti szervezet tagállamait, mutassák ki szolidaritásukat.

link Forrás

Szijjártó Péter a NATO-külügyminiszterek videokonferencia formájában megrendezett éves találkozójáról adott tájékoztatást. Azt mondta, a szövetséges országok külügyminisztereinek beszámolt arról, hogy mi történik jelenleg Ukrajnában, ezzel együtt arról is, hogy hétfőn az ukrán titkosszolgálat „elfoglalta” a kárpátaljai magyarok politikai képviseletét ellátó Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházát, a szövetség elnökének, Brenzovics Lászlónak az otthonát, a Kárpátaljai Magyar Főiskolát és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési programot lebonyolító szervezet irodáit, hogy ott „agresszív módon” házkutatást tartson.

A főiskola folyosóin fegyveres kommandósok álltak. Szijjártó szerint a magyarok, akik megélték a kommunista diktatúrát, tudják, milyen az emberek szovjet típusú „megfélemlítése, megalázása”. Ez történt hétfőn Ukrajnában, ahol „egyértelműen a magyarok megfélemlítése és magyar gyűlölet szítása továbbra is központi kormányzati politikai szintjén van. Ha nem így lenne, nem rúgták volna rá kommandósok az ajtót” a KMKSZ elnökére.

„Ez nyilván botrány és elfogadhatatlan a 21. században” - jelentette ki a miniszter.

Szijjártó ezért két kéréssel fordult a NATO külügyminisztereihez. A szolidaritás kimutatása mellett azt kérte, ne gyakoroljanak nyomást Magyarországra azért, hogy lemondjon a vétóról a NATO-Ukrajna tanácsülések miniszteri szintű megrendezésével kapcsolatban. A hétfőn történt házkutatásokra utalva azt mondta, ilyen események után senki nem várhat el gesztust. A miniszter ezzel összefüggésben azt is elmondta, hogy az Európai Unió külügyminiszterei jövő hétfőn Brüsszelben üléseznek, és ott is fel fogja vetni ezt az ügyet, azt kéri majd a kollégáktól, hogy valljanak színt ebben a kérdésben, és mutassák ki szolidaritásukat. (MTI)