Ha valóban van ilyen, az viccnek is rossz - reagált Deutsch Tamás a hírre, hogy aláírásgyűjtés indult néppárti kizárásáért

eu
2020 december 02., 08:05

Szájer József lemondott fideszes EP-képviselő bravúros ereszkedése kissé eltakart kedden egy másik brüsszeli hírt, miszerint egy másik kormánypárti képviselőtársa: Deutsch Tamás Európai Néppártból való kizárásáért aláírásgyűjtés indult a frakción belül.

Az ok, hogy Deutsch a Gestapo és az ÁVO gondolatrendszeréhez hasonlította Manfred Weber néppárti frakcióvezető egy kijelentését, miszerint Orbánnak nem kell tartania az EU-s jogállamisági követelményektől, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Több néppárti képviselő sértőnek találta, hogy a jogállam tiszteletben tartásához való ragaszkodásukat a nácizmushoz, illetve a kommunizmushoz hasonlítják.

„Ilyen, ha az ember kiáll a szabadságért és a hazájáért. Amennyiben valóban létezik ilyen kizárási kezdeményezés, akkor az viccnek is durva és tökéletesen megmutatja, miért kell minden eszközzel elutasítani a készülő büntetőmechanizmust”

- reagált Deutsch a kizárási kezdeményezésre a Magyar Nemzetnek szerdán, hozzátéve politikai fenyegetésnek tartja a kizárási kezdeményezést, ami szerinte „brüsszeli bosszú a jogállaminak mondott, tervezett büntető mechanizmus magyar elutasítása miatt”, és kimeríti a politikai családon belüli erőszak fogalmát.