A lengyelek készek feladni az uniós költségvetés vétóját

eu
2020 december 03., 18:30

Lengyelország kész feladni a vétóját a 2021-2027-es költségvetés és a helyreállítási alap terén is, amennyiben az EU vezetői jóváhagynak egy értelmező nyilatkozatot az uniós források jogállamisági feltételekhez kötésének feltételeiről, jelentette be a lengyel miniszterelnök-helyettes, Jaroslaw Gowin csütörtök este, írja a Reuters.

Gowin csütörtök este azután beszélt újságírókkal, hogy előtte az Európai Bizottság több vezető politikusával is tárgyalt. A miniszterelnök-helyettes elmondása szerint Lengyelország belátta, hogy a költségvetés és a helyreállítási alap vétója sértené Lengyelország és a több EU-ország gazdaságát is.

A magyar és a lengyel kormány hetek óta fenyegette vétóval a következő uniós ciklusra vonatkozó költségvetés elfogadását. A két ország miniszterelnöke több alkalommal is elmondta, hogy amíg a többi ország és az Európai Parlament nem mond le jogállamisági mechanizmus bevezetéséről, addig blokkolják az összesen 1800 milliárd euró felszabadítását.

Ehhez képest csütörtök este a lengyel miniszterelnök-helyettes azt jelentette be, hogy ennél jóval kevesebben is beérik: a jogállamiság-mechanizmus mellé várnának el egy amolyan magyarázó iratot, ami lefekteti annak részleteit, hogy hogyan köthetőek a jogállamiság feltételek az uniós források felhasználásához. Azt szeretnék, hogy ezt a dokumentumot az Európai Bizottság állítsa össze, és a tagállamok vezetői hagyják jóvá. Gowin szerint ez garantálná, hogy az uniós tagállamokon csak az EU-s források elhasználásának megfelelő módját kérhetnék számon, és nem használhatnák egyéb okból nyomásgyakorlásra.

Mateusz Morawiecki épp egy hete járt Budapesten, és akkor Orbán Viktor társaságában arról beszéltek, hogy hosszú harcra készülnek. Orbán akkor azt mondta, hogy amíg a lengyelek nem engednek, addig a magyarok sem fognak.

Johannes Hahn, az EU költségvetési ügyekért felelős osztrák biztosa már csütörtök délután arról írt Twitterre, hogy szerinte péntekre megoldódhat a költségvetés kérdése.