Hol lehet 94 milliárd forint értékű lélegeztetőgép?

járvány
2020 december 03., 19:23

Amit tudni lehet hivatalosan: a Külügyminisztérium összesen 16 863 darab lélegeztetőgépet rendelt meg tavasszal, valamivel több, mint 300 milliárd forintért.

Amit frissen szintén tudni lehet hivatalosan: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén októberig 223,6 milliárd forintért érkezett be lélegeztetőgép külföldről.

Mielőtt kivonnánk a két számot egymásból, két kiegészítés. Az első: a külügy ezer darab lélegeztetőt itthoni gyártótól vett. Vagyis azt nem kellett importálni, lejön 10 milliárd a 300 milliárdból. A második: az állami kórházellátó is vett 2481 darab lélegeztetőt (nem mellékesen fele annyi átlagáron, mint a külügy), ami viszont 26,7 milliárddal növeli az importot.

Vagyis 317 milliárd forintért kellett volna lélegeztetőgépeknek érkeznie Magyarországra idén. De a KSH-s adatokban csak 223 milliárd szerepel októberig.

link Forrás

Az általunk korábban kikért szerződésekben szereplő dátumok alapján a 300 milliárd forintért vásárolt eszközöknek már régen meg kellett volna érkezniük Magyarországra. Ennyire természetesen az égvilágon semmi szükség nincsen. Súlyos beteg sincs ennyi (666-an voltak eddig legtöbben egyszerre lélegeztetőn) és messze nincs annyi szakember sem, hogy ha szükség is lenne rá, ennyi lélegeztetőt tudjon működtetni. De azért csak érdekes, hogy ha már rengeteg pénzt kifizetett értük az állam, hol van a gépek?

A jelentős differenciára már szeptemberben felfigyeltünk. Akkor a júliusi adatok feldolgozásánál tartott a KSH, és összesen 185 milliárd forint értkű import lélegeztetőgépet számoltak össze.

Menczer Tamás külügyi államtitkár az ezt megállapító cikk miatt szokása szerint a Facebookon fake news-ozott egyet. „A 444 hatásvadász cikkénnek állításával szemben a lélegeztetőgépek természetesen megérkeztek augusztusig Magyarországra. A baloldal és sajtója újra és újra, állhatatosan és szégyenérzet nélkül támadja a vírus elleni védekezésben szereplőket. Például azért, mert életmentő berendezéseket vásároltunk” - írta szeptemberben.

A hiányzó, nem is kevés lélegeztetőgép rejtélyének a megoldása Menczer szerint az, hogy a KSH a NAV vámstatisztikájából dolgozik, a vámolás folyamatosan zajlik. Vagyis az államtitkár szavai alapján a megvásárolt életmentő berendezéseket a magyar vámosok stoppolták, nem is kis mennyiségben.

Rákérdeztünk a NAV-nál, hogy mi ennek az oka, de nem válaszoltak a megkeresésünkre.

Most az látszik, hogy szeptemberben - amikor Menczer fakenewsozott - valóban megnőtt még 30 milliárddal az import lélegeztetők értéke. De még mindig van egy 94 milliárdos luk.

Hadházy Ákos adatigénylésére hivatkozva a hvg írta meg november végén, hogy a külügy által vásárolt 17 ezer lélegeztetőből eddig csak 7344-et vett át az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK). Ebből is mindössze 917-et szállított ki az ÁEEK magyarországi kórházakba november 26-áig. A fennmaradó 5318 berendezést a TEVA Gyógyszertár Zrt. gödöllői raktárában, a maradékot pedig készletgazdálkodási főigazgatósága raktáraiban, valamint a Waberer’s–Szemerey Logisztika Kft. soroksári raktárbázisán tárolja az emberi erőforrásminisztérium alá rendelt szervezet.

Hogy hol van a külügy által megvásárolt, de az ÁEEK-nek nem átadott majdnem tízezer lélegeztető, arról a hvg azt írta, hogy tudásuk szerint két budapesti és egy nagytarcsai céggel raktároztatja azokat a KKM.

Nekünk is vannak olyan információink, hogy a ferihegyi és csepeli raktárakkal rendelkező Ghibli nevű cég őrzi a lélegeztetők egy részét. A cég logója látszik azon a Szijjártó Péter által közétette videón is, ahol a Vajdaságba ajándékként adott lélegeztetők pakolását és szállítását mutatják. Merthogy közben 20 darab lélegeztetőt adományoztunk a kirgizeknek, 100 ment Kárpátaljára, 150 a cseheknek és 100 a Vajdaságba.

A cégnek vannak vámraktárai is, ami magyarázná, hogy miért nem szerepelnek a KSH adataiban a külügy által megvásárolt lélegeztetők, mert a nagy számú felesleget el sem vámolva tovább lehetne passzolni. (A külügyminisztérium utasítása alapján 8000 darab megvásárolt lélegeztetőre a külképviseleteknek kellene vevőt találni. Olyan horror áron, amennyiért a járványpánikban kapkodva vettük ezeket, biztosan nem lehet majd eladni.) Csakhogy ez a fajta tárolás igencsak költséges, hiszen nem hosszabb távú tárolásra van kitalálva a vámraktárak borsos tarifája.

Múlt pénteken megkérdeztük a külügyet, hogy

  • elvámolták-e az összes megvásárolt lélegeztetőgépet? Ha még nem az összeset, mennyi maradt hátra, és miért nem estek át még a vámvizsgálaton?
  • Tudomásunk szerint a gépek egy részét a Ghibli vámraktáraiban őrizték és a cég raktározza továbbra is a gépeket. Miért ezt a megoldást választották, és mennyibe került eddig az eszközök raktározása?
  • Hány gépet adtak el eddig a megvásároltak közül?

De nem kaptunk választ.