Szíriában elkövetett gyilkosságaiért életfogytiglanra ítéltek egy ISIS-parancsnokot Budapesten

bűnügy
2020 december 03., 11:40

Ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék F. Hassan szíriai ISIS-parancsnok ügyében, és elsőfokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte, emberiesség elleni bűntette miatt. Az ítélet alapján F. Hassan legkorábban 30 év múlva szabadulhat. Az ügyészség és a vádlott is fellebbezett, előbbi tényleges életfogytiglani büntetés kiszabását indítványozta, míg F. Hassan a felmentését kérte.

F. Hassan 2015-ben lett az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet egy kisebb fegyveres csoportjának a parancsnoka. Részt vett egységével 2015 májusában al Shokin város elfoglalásában, ahol az Iszlám Állam törekvéseivel egyet nem értő lakosokról halállistát állított össze. A kivégzések végrehajtását is rá bízták.

A kivégzések a város imámjának lefejezésével kezdődött, amit a város főterén F. Hassan egy társával közösen hajtott végre.

F. Hassant a TEK emberei 2019. márciusában tartóztatták le.
photo_camera F. Hassant a TEK emberei 2019. márciusában tartóztatták le. Fotó: TEK

A következő napokban a halállista alapján az egységével legalább 25 helyi lakost, köztük nőket és gyermekeket ölt meg. Egyik áldozatukkal a bizonyítékok szerint F. Hassan saját kezűleg, a pisztolyával végzett.

A TEK, illetve a máltai, a görög és a belga rendőrség is részt vett a nyomozásban.