Deutsch Tamás titokban már egy hete bocsánatot kért Manfred Webertől a gestapózás és ávósozás miatt

POLITIKA
2020 december 04., 10:45

Az Eurológus információja szerint Deutsch Tamás levélben fordult az EP néppárti frakciójának tagjaihoz, amiben arról tájékoztatta őket, hogy ő már október 26-án levélben kért bocsánatot Manfred Weber néppárti vezetőtől az október 25-én tett megjegyzései miatt. Deutsch mostani levelében arról ír, hogy mivel a bocsánatkérés megtörtént, azt kéri, hogy vonják vissza a frakcióból való kizárására vonatkozó indítványt.

A gestapós sztori azzal kezdődött, hogy Deutsch október 25-én két interjúban is a náci Gestapo és a kommunista ÁVO „ha nincs takargatnivalód, nincs mitől félned” jelszavaihoz hasonlította Weber egyik megnyilatkozását. A néppárti francióvezető ugyanis újságíróknak nyilatkozva azt mondta, Orbánnak nem kell tartania az EU-s jogállamisági követelményektől, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Ez akadt be Deutschnak.

A gestapózás annyira felháborította a jobbközép frakció tagjainak egy részét, hogy az osztrák Othmar Karas képviselő indítványt tett Deutsch kizárására a frakcióból, ha nem hajlandó bocsánatot kérni a kijelentéseiért. Az indítványt 30 néppárti képviselő írta alá.

Deutsch most azért írta a levelet, mert az indítvány szerinte okafogyottá vált, hiszen ő valójában már megtette a bocsánatkérést, amit Weber állítása szerint azóta telefonon nyugtázott is.

Mindehhez képest Deutsch 2 nappal ezelőtt, december 2-án még harcias hangvételű közleményt adott ki az ügyben, ami azzal kezdődött, hogy

“Harminc évvel ezelőtt a kommunisták Prágában bezártak, most pedig Brüsszelben egyesek kizárnának. Ilyen, ha az ember kiáll a szabadságért és a hazájáért. A kizárási kezdeményezés kimeríti a politikai családon belüli erőszak fogalmát.”

És amiben egy szóval sem említette, hogy bocsánatot kért volna.

Friss körlevelében Deutsch azt is igyekezett megmagyarázni, hogy valójában mit is jelentett, amit a többek által sérelmezett interjúban mondott:

“Arra mutattam rá, hogy nem értek egyet azzal a jogállami feltételrendszerrel, amely azokra az időkre emlékeztet, amikor önkényes politikai döntések alapján bármikor, bárkit, bármiért meg lehetett büntetni. Tehát, hogy félremagyarázhatatlanul világos legyen, nem az új mechanizmus mellett érvelő személyek, és nem a jogállamiság elve az, ami a politikai önkényre emlékeztet, hanem az a konkrét mechanizmus, amiről az Európai Parlament és a Tanács előzetes politikai megállapodása rendelkezik”

Vagyis Deutsch azt állítja, hogy nem Weber kommentárját hasonlította gestapós-ávós szöveghez.

Ehhez képest az emlegetett Magyar Nemzet-interjúban szó szerint ez hangzott el:

Magyar Nemzet: Manfred Weber egy hét végi lapinterjúban azzal érvelt, hogy amennyiben az igazságszolgáltatás függetlensége és a média szabadsága is maradéktalanul megvalósul Magyarországon, a kormánynak nincs félnivalója a jogállamisági feltételrendszertől. A hazai ellenzék soraiból is gyakran hangoztatják ezt. Mit gondol, valóban ennyire egyszerű a képlet?

Deutsch: A Gestapo és az ÁVH is ugyanezt mondta: akinek nincs takargatnivalója, annak nincs félnivalója.

Update: Deutsch Tamás közben a facebookjára is kitette a néppártiaknak írott levelét:

link Forrás