Az Amerikai Tudományos Akadémia szerint „irányított, pulzáló rádiófrekvenciás energia” okozta a kubai nagykövetség dolgozóinak rosszullétét

külföld
2020 december 06., 11:14

Az Amerikai Tudományos Akadémia jelentése szerint „irányított, pulzáló rádiófrekvenciás energia” okozta a Havanna-szindrómának nevezett jelenséget amerikai diplomatáknál 2016 és 2018 között. Ebben az időszakban több amerikai diplomata is szédülésre, fejfájásra, hányingerre és más hasonló tünetekre panaszkodott az Egyesült Államok kubai nagykövetségén és már külföldi munkaállomásokon.

Bár a tünetek egyik legelső magyarázata az volt, hogy valamiféle „szónikus fegyvert” irányíthattak az amerikai külképviseletekre, ezt semmilyen hivatalos jelentés nem igazolta - egészen mostanáig. A jelentést prezentáló Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt mondta, az amerikai kormány komoly erőforrásokat fordított a jelenség okainak feltárására, ennek eredménye most ez a jelentés, ami 2016 és 2018 között több mint 40 amerikai diplomatát érintő betegséget magyarázza.

A jelentés megjegyzi azt is, hogy a tüneteket a rádiófrekvenciás energiával együtt pszichés és társadalmi tényezők is okozhatták.

Amerikai diplomaták egyébként nemcsak Havannában mutattak ilyen tüneteket, hanem Kínában, Kanton városban is. (Guardian)